Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Rykte

Enkleste Galaxy Note kan få bakside i plast

Slik skal den vanlige Galaxy Note-modellen bli seende ut, ifølge det tyske nettstedet Winfuture. De regner med at den vil få plast på baksiden og langt enklere skjerm enn i toppmodellen.

Den 5. august skal Samsung ha sin årlige høstlansering, og formodentlig er det som alltid nye Galaxy Note-modeller på vei. Ryktemøllen har gått en stund, så allerede har vi en omtrentlig formening om hvordan toppmodellen vil se ut. De siste dagene har det imidlertid dukket opp spesifikasjoner for Note-serien, og nå skriver Gsmarena.com om en enklere «grunnmodell» med Note 20-navnet.

Den heftigste av Note-modellene ventes å få etternavnet Ultra, på linje med den mest påkostede Galaxy S20-varianten fra tidligere i år. Ifølge ryktene vil den enkleste modellen enkelt og greit hete Galaxy Note 20, og få litt svakere spesifikasjoner. Det mest overraskende, hvis dagens rykter stemmer, er kanskje at Galaxy Note 20 påstås å få en bakside i plast.

Les også
Dette skal være bilder av en ekte Note 20 Ultra

Plast og kjipere skjerm?

Galaxy Note 20 Ultra vil få langt mer avrundet skjerm enn den vanlige utgaven.

De siste ryktene stammer opprinnelig fra det tyske nettstedet Winfuture.de. Ved siden av en bakside i plast hevder de at den vanlige Galaxy Note 20-en vil få flat skjerm i motsetning til Ultra-versjonens avrundede variant. Den kanskje største forskjellen mellom telefonene er at Ultra-modellen ventes å få 120 hertz-skjerm i likhet med dagens S20-serie, mens den vanlige bare vil skilte med en ordinær 60 hertz-variant med lavere oppløsning på 2400 x 1800 piksler.

Note 20 Ultra er ventet å få 6,9-tommers skjerm - i praksis låter det som samme skjermen som i S20 Ultra, mens den enklere modellen også er ventet å bli ganske stor. Der skal skjermen ifølge ryktene være på 6,7 tommer. Foruten at den ene er avrundet foran og den andre er flat, skal designet på de to modellene ellers være likt. Det inkluderer at begge to er IP-sertifiserte og tette.

Det er grunn til å benke seg med en grei klype salt rundt disse ryktene, for hvis de stemmer vil Samsung ha gjort en del endringer i strategi siden vårens Galaxy S20-serie. De tre hovedmodellene i S20-serien har alle omtrent samme byggekvalitet og omtrent samme skjermkvaliteter, med høy oppløsning og 120 hertz-ytelse i alle sammen. Ingen av dem har baksider i plast.

Samsung Galaxy Note 20+

Får Galaxy S20-prosessoren

Begge variantene av Note 20 er ventet å få Exynos 990-brikken her i Europa. Dette er den samme prosessoren du finner i dagens Galaxy S20-modeller. Formodentlig betyr det at Note-serien også vil få Snapdragon i USA, slik S20-serien fikk.

I vår skapte Samsung-tradisjonen med Exynos til Europa og Snapdragon til USA en viss oppstandelse blant teknologiskribenter, Youtubere og mobilbrukere. Det viste seg nemlig at påstanden om at de to prosessorene yter nesten likt ikke var helt riktig. Blant annet den britiske mobiltesteren Arun Maini, kjent som Mrwhosetheboss på Youtube, kom frem til at de to variantene yter svært ulikt både i faktisk prestanda og i strømforbruk. Dermed oppleves en Galaxy S20 fra Europa som vesentlig dårligere enn en S20 fra USA.

Store kameraforskjeller

Samsung skal ifølge ryktene ha kuttet ut den såkalte «Space Zoom 100x»-funksjonen i Note Ultra, og erstattet den med 50 ganger zoom. Akkurat hva det innebærer er litt uklart - akkurat som bildene du tar med 100 ganger zoom på en S20 Ultra. For akkurat denne spesifikasjonen er en av de mer latterliggjorte i S20-serien, ettersom bildene telefonen leverer fra seg for en stor del er grøt om du prøver å zoome inn til 100x. Det er litt som å ha en bil med et veldig raskt speedometer - det ser fint ut at det står 260 der, men mulighetene for å faktisk kjøre i de hastighetene er det som regel dårlig med.

Zoomen i Galaxy S20 Ultra var aldri reelt på 100x, ettersom det er en kombinasjon av optisk zoom og digital bildeforbedring som gjelder. Ved maksimal zoom er bildet både kraftig beskåret og oppblåst, noe som leder til de grumsete resultatene.

Den optiske delen av zoomen i Note 20 Ultra skal være på 5x, altså muligens noe høyere enn Galaxy S20 Ultras 4x zoomkamera. Men gitt rykters omtrentlige natur kan det fort tenkes at dette i praksis er akkurat samme kamera, mens det bare er skrytemerket med påstand om 100x zoom Samsung har droppet i Note-serien.

Antatte Note-spesifikasjoner:

Note 20 UltraNote 20
Skjermstørrelse6,9 tommer6,7 tommer
Skjermytelse120 hertz60 hertz
PaneltypeAMOLEDAMOLED
Oppløsning3200 x 1440 piksler2400 x 1080 piksler
--
Hovedkamera108 megapiksler12 megapiksler, store enkeltpiksler
Ultravidvinkel12 MP12 MP
Zoom12 megapiksler, 5x optisk zoom, 50x hybridzoom64 megapiksler, 3x optisk zoom, 30x hybridzoom
Selfie10 megapiksler10 megapiksler
--
ProsessorSamsung Exynos 990Samsung Exynos 990
RAM12 gigabyte12 gigabyte
Lagringsplass256 / 512 gigabyte256 gigabyte
Tidlig i juli dukket disse bildene opp på nettet, og selv om det er mulig å lage datagenererte bilder (renders) svært realistiske, ser det ut til at vi ser på en Note 20 Ultra «i det fri».

En blir dyr, og den andre ...?

Begge telefonene skal ha det Samsung kaller infinity-O-skjerm, noe som er et fjongt navn på kamerautskjæring i midten øverst. Fingerleseren er den samme ultrasoniske varianten som er bygget inn i skjermen og fungerer godt på Galaxy S20-modellene. Notene vil også ha forholdsvis store kamerahumper med plass til optikken på baksiden.

Prismessig er det lite som er kjent, foruten at Note 20 Ultra vil koste nord om 1000 amerikanske dollar. Det er i grunnen som forventet; dagens Galaxy S20 Ultra er kjent for å ha hatt en lanseringspris på ramsalte 1400 dollar. Hvis den vanlige Galaxy Note 20-modellen får bakside i plast kan det bety at den blir vesentlig rimeligere enn storebror.

Hva som er fasit får vi først vite om et par knappe uker, den 5. august.

annonse