Tek.no

Rykte

Vil Apple droppe alle disse viktige kontaktene i neste MacBook Pro?

USB Type-C tar over, ifølge rykter.

Torstein Norum Bugge
19 Okt 2016 11:06

Apple skal være i ferd med å droppe den vanlige og svært utbredte USB-standarden i neste generasjon MacBook-er, til fordel for den fremadstormende, nye USB Type-C.

Mer spesifikt snakkes det ifølge Engadget om at dette i alle fall vil gjelde alle MacBook Pro-modeller, samt selvfølgelig den eksisterende MacBook (12 tommer).

Jørgen Elton Nilsen, Tek.no

Ved siden av disse maskinene skal det også lanseres en ny MacBook Air på 13,3 tommer, mens 11-tommeren ikke lenger vil produseres. Ifølge den japanske siden MacOtakara, som hevder å ha snakket med en «pålitelig kinesisk leverandør», skal USB også fjernes i Air-maskinene.

One port to rule them all?

Apple har i rettferdighetens navn kvittet oss med mange veletablerte standarder opp gjennom årene, hvorav kanskje mest kjent er diskdrev (CD-ROM) i bærbare maskiner. Er du riktig oppdatert på Mac-ens historikk husker du kanskje også da Apple til alles forskrekkelse ikke støttet floppy-disker med sin første iMac (gisp!), og samtidig introduserte oss for – nettopp – USB.

Det er imidlertid ikke bare den vanlige USB-kontakten som kan stå for fall. Ifølge japanerne vil også skjermtilkoblingen Thunderbolt 2 (eller Mini DisplayPort utenfor Apple-sjargong) stå i fare for å forsvinne fra maskinene. Og hvem skal overta stafettpinnen?

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Jo, USB Type-C vel! I denne svært anvendelige porten kan det nemlig også bygges inn den nye Thunderbolt 3-standarden, og da blir naturligvis de gamle kontaktene avleggs.

Det stopper heller ikke her. Også MagSafe 2-ladekontakten står i fare for å forsvinne, ifølge den japanske kilden, ettersom også lading kan foregå over USB Type-C-porten. Denne skal kunne levere opp til 100W, noe som burde være tilstrekkelig med tanke på at dagens kraftigste MagSafe-lader fra Apple leverer 85W.

Vi har dessuten allerede sett at en ladeløsning via USB Type-C kan fungere fint, gjennom den tidligere nevnte MacBook-maskinen.

Apple brygger på noe spennende

Det nevnes ikke spesifikt, men det kan være verdt å nevne at til og med lyd er bygget inn i USB Type-C. Dette betyr at man potensielt også skal kunne bruke inngangen som lydtilkobling. I en tid der stadig flere mobiler lanseres uten hodetelefoninngang – inkludert Apples egen iPhone 7 og 7 Plus – virker det ikke helt utenkelig at denne inngangen tross alt kan leve litt farlig i bærbare maskiner også.

Kurt Lekanger, Tek.no

Kanskje kommer MacBook Pro helt uten noen andre innganger enn bare USB Type-C? Sannsynligvis ikke. Men den kinesiske leverandøren virker nokså bestemt på at hvertfall den gamle USB-porten synger på siste verset.

Det har allerede kommet rykter om at MacBook Pro Late 2016 vil bli den mest radikale endringen på lang tid fra Apples side, og inkludere blant annet en OLED-stripe over tastaturet, med tilpassbare ikoner. Maskinene skal visstnok også bli svært tynne.

Apples Macbook-tilstelning skal finne sted 27. oktober, ifølge Recode.

Er du usikker på hva USB Type-C er?
GUIDE: Kjekt å vite om USB 3.1 og Type-C (Ekstra) »

(Kilde: Engadget, MacOtakara)

Les også
Neste uke kommer trolig Apples nye MacBook Pro
annonse