Tek.no

Rykte

Nvidia kan ha satt dato for ny bærbargrafikk

Pascal skal komme først i bærbare, og rekke skolestarten.

Anders Brattensborg Smedsrud

Forrige uke meldte vi om muligheten for at AMD vil lanserer sin nye serie grafikkbrikker for bærbare, Radeon M400, i april. M400-brikkene ventes imidlertid å kun være en justering av eksisterende M300-serie, og ikke være basert på selskapets nye Polaris-arkitektur – som tidligst er ventet til sommeren.

Nå, til tross for tidligere meldinger om en høstlansering, viskes det atter om at Nvidia vil rekke en sommerlansering av sine splitter nye Pascal-baserte grafikkbrikker. Denne gang for bærbare maskiner og det som kan komme til å utgjøre «de grønnes» GTX 10XXM-serie.

16. juni?

Via bransjekilder har SweClockers fått oppgitt at Nvidia har bedt sine produksjonspartnere om å forberede seg på en mulig butikklansering den 16. juni.

Kildene forteller imidlertid også at planene kan endres når som helst, så hvilken av de to selskapene Nvidia og AMD som lanserer sin nye grafikkarkitektur først virker fortsatt å være et åpent spørsmål.

Nvidia ventes å fortelle mer om Pascal-arkitekturen under sommerens Computex-messe, som finner sted i Taiwan mellom 31. mai og 4. juni.

Dette er Pascal

Pascal er grafikkarkitekturen Maxwells (Ekstra) etterfølger. Pascal skal produseres med 16-nanometers produksjonsteknikk, til forskjell fra tidligere generasjoner som er tilvirket ved hjelp av 28-nanometersteknikk.

En krymping vil gi de nye grafikkprosessorene en stor ytelsesforbedring. Nvidia og AMD (med sin Polaris-arkitektur) kan nemlig få plass til flere transistorer på samme areal og uten at dette gir større varmeutvikling eller høyere energiforbruk.

Pascal kan inneholde så mange som 17 milliarder transistorer, opp fra Maxwells 8 milliarder. Videre er det ventet at det vil gjøres plass til mellom åtte og 16 GB HBM 2-minne på de nye Pascal-toppmodellene.

Skal konkurrere mot Nvidias Pascal:
Slik blir AMDs nye Polaris-baserte grafikkort »

(Kilde: SweClockers)

Les også
Dette kan være første bilde av Nvidias GTX 1070 og 1080
Les også
Nvidias nye grafikkort kommer etter sommeren
Les også
GTX 980MX og GTX 970MX er på vei
Les også
Slik blir de nye AMD-grafikkortene
Les også
Nvidias nye Pascal-grafikkbrikke har 17 milliarder transistorer
annonse

Les også