Til hovedinnhold

Stor lekkasje: dette er Nvidias RTX 30-serie

Ny generasjon strålesporing. Toppkortet får 24 GB minne.

En 3D-render basert på lekkede bilder av Nvidias kommende RTX 30-serie.
JDSP_/Reddit

Oppdatert 29.08. Nye lekkasjer fra Gainward, en AIB-partner til Nvidia, bekrefter spesifikasjonene som ble postet hos Videocardz fredag og som kan sees i tabellen nederst i denne saken. Det er også bekreftet at kortene tilvirkes med en 7 nm-prosess, og at kun RTX 3090 får støtte for NVLink (SLI) som lar deg kombinere kraften fra to grafikkort.

Som vi meldte i midten av august ser det ut til at Nvidia vil annonsere sin neste generasjon grafikkort 1. september. Altså førstkommende tirsdag kveld.

Etter månedsvis med små lekkasjer og informasjonsdrypp skal det pålitelige ryktenettstedet Videocardz nå ha fått bekreftet fra flere kilder både navn på kortene Nvidia skal vise frem, samt nøkkelspesifikasjonene deres. Tidligere har nettstedet brakt både bilder av Nvidias Founders Edition-design, samt en rekke detaljerte opplysninger om måten de er bygget opp på.

Får forbedret strålesporing og DLSS

Ifølge Videocardz vil den nye generasjonen grafikkort hete RTX 30-serien. Kortene er basert på den såkalte Ampere-arkitekturen og etterfølger dagens Turing-baserte RTX 20- og RTX 20 Super-serier.

Kortene bygges ved hjelp av en 7-nanometersprosess. Denne nye prosessen vil sørge for høyere energieffektivitet og ytelse kontra dagens 12-nanometersprosess for Turing-kortene. Verken antall transistorer eller prosentvis arkitektoniske forbedringer over Turing-kortene er kjent. Det ryktes imidlertid at Ampere-kortene blir langt mer effektive til å komprimere data det holder i videominnet, noe som kan redusere kapasiteten kortene må ha tilgjengelig for å vise høyoppløste teksturer.

Alle de Ampere-baserte kortene ser ut til å få 2. generasjon strålesporing og 3. generasjon Tensor-kjerner. Det tyder på at Nvidia vil løfte ytelsen og presisjonen når du har aktivert funksjoner som strålesporing eller DLSS i spill. Vi forventer også flere RT- og Tensor-kjerner tilgjengelig enn i dag.

Videre skal Ampere-kortene støtte HDMI 2.1, DisplayPort 1.4a- samt PCIe 4.0-standarden. De vil følgelig være bakoverkompatible med tidligere grensesnitt.

@GarnetSunset

3090 erstatter 2080 Ti

Toppkortet i RTX 30-serien blir RTX 3090. Dette får vanvittige 24 GB med minne, som også skal være av den nyutviklede GDDR6X-typen som er hurtigere og mer energieffektivt enn dagens GDDR6-minne. Antall streamprosessorer økes med 21 prosent fra dagens kraftigste kort, RTX 2080 Ti. Av alle lekkede bilder ser det ut til at RTX 3090 blir en kjempe. Det skal bre seg ut over tre PCIe-spor - eller mer trolig 2,75 spor for å gi plass til potensielle NVLink-løsninger - og er dermed både tykkere og lengre enn dagens RTX 2080 Ti FE.

Nest ut er RTX 3080 med 10 GB GDDR6X-minne og like mange stremprosessorer som dagens toppkort, RTX 2080 Ti. Forskjellen i minnemengde mellom de to beste kortene er slående. Her vil tredjepartsprodusenter etter ryktene lansere varianter av RTX 3080 med dobbelt så mye minne på et senere tidspunkt.

Ved siden av flere streamprosessorer, mer og raskere minne og ny produksjonsprosess er det verdt å merke seg at strømforbruket ser ut til å øke betydelig. De lekkede bildene av Nvidias Founders Edition-kort i RTX 30-serien antyder at spesielt toppkortet er bygget for å kvitte seg med mye varme, med vifter på begge sider. Tredjepartsdesign som er lekket så langt viser imidlertid mer tradisjonelle kjøleløsninger.

RTX 3090 og RTX 3080 skal etter planen lanseres først, før RTX 3070 følger noe senere enten sent i september eller i oktober. Også et RTX 3060 er ryktet i løpet av året.

Tek.no erfarer at tredjepartsprodusenter skal stå klare til å lansere sine tilpassede RTX-kort samtidig med at Nvidia lanserer sine Founders Edition-kort denne generasjonen.

Verken priser eller eksakt tilgjengelighet er kjent. Ingen detaljer er så langt offisielt bekreftet av Nvidia.

Lekkede spesifikasjoner for RTX 30-serien

annonse