Tek.no

Rykte

Nvidia lanserer straks GTX 1050

Skal utfordre AMD «på hjemmebane».

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no /Nvidia

Mens Nvidia innledningsvis fokuserte på entusiastsegmentet med sine to slagskip, GTX 1080 og GTX 1070 tidligere i år, fikk vi for ikke så lenge siden stifte et hyggelig bekjentskap med mellomklassekortet GTX 1060.

Nå skal, etter hva SweClockers og Benchlife (Kinesisk) erfarer, Nvidia straks være klare med budsjettkortet GTX 1050.

GTX 1050 blir etterfølgeren til GTX 950. Som du kan se av den foreløpige sammenligningstabellen med ryktede spesifikasjoner kan ferskingen komme til å gi en real – om ikke direkte revolusjonerende – ytelsesøkning i budsjettsegmentet.

De angivelige spesifikasjonene tatt fra programmet GPU-Z. Se bort fra informasjon om teksturenheter, da programmet trenger en oppdatering for å vise riktig antall.
Benchlife

Kortet er selvfølgelig basert på Pascal-arkitekturen, med tilhørende 16 nanometers produksjonsprosess og dertilhørende energieffektivitet og optimaliseringer. I tillegg har både klokkefrekvenser og minnefrekvenser fått en grei økning.

I tillegg skal minnemengden nå telle opptil fire gigabyte, men med tanke på målgruppen og segmetet kortet skal lanseres i er det ventet at modeller med to gigabyte også blir tilgjengelig. Ettersom strømforbruket ryktes å ha sunket fra 90 til 75 watt kan kortet komme uten en dedikert PCIe-strømkontakt, akkurat slik som AMDs Radeon RX 460 med samme TDP.

Antall transistorer Nvidia har fått plass til er uvisst, men vi regner nesten med å se en økning her, til tross for den garanterte reduksjonen av brikkearealet.

Om vi kan ta de foreløpige spesifikasjonene for god fisk ser det ut til at AMDs Radeon RX 470 havner mellom GTX 1050 og GTX 1060/ AMD RX 480 i ytelse.

Ifølge opplysningene som har dukket frem skal Nvida avsløre kortet mot slutten av inneværende måned, eller i starten av oktober. Prisen kan vi bare spekulere i, men med tanke på at GTX 1060 med 3 GB minne selges for omtrent 2200 kroner kan vi jo tippe på noe i nærheten av 1600 kroner. RX 460 ligger for øyeblikket på omtrent 1300 kroner og RX 470 på 2100 kroner.

Skal krige i AMD-land

All informasjon er selvsagt kun å betrakte som rykter. Etter at AMD for noen uker siden lanserte sine to budsjettkort, Radeon RX 460 og Radeon RX 470 – begge basert på den ferske Polaris-arkitekturen – har selskapet imidlertid hatt nær dominans i dette segmentet. Dermed gir det mening at Nvidia nå forbereder kjeppen som skal stikkes i hjulene til selskapet som foreløpig har meldt seg helt ut av kampen om entusiastmarkedet. AMDs Vega-baserte grafikkort ventes nemlig ikke før til neste år en gang.

Det skal legges til at ved lanseringen av GTX 1050 vil Nvidia kun ha ett kort igjen før Pascal-familien er komplett. Det er imidlertid sannsynelig av de holder etterfølgeren til GTX 980 Ti godt skjult frem til AMD viser sin Vega-hånd på nyåret.

Jakter du på nytt grafikkort i høst bør du oppdatere deg på den den nye generasjonen:

(Kilde: SweClockers)

Les også
Nvidia GTX 1050 og GTX 1050 Ti kommer i oktober
Les også
Vi har testet DirectX 12-ytelsen til 17 grafikkort
Les også
AMD har lansert to nye budsjettkort
Les også
Nvidia GTX 1060 Founders Edition: Test av Nvidia GTX 1060
Les også
AMD Radeon RX 480 (8 GB): Test av AMD Radeon RX 480
annonse

Les også