Tek.no

Rykte

Fuchsia OS kan erstatte Android

Men Google holder kortene tett til brystet.

Flipflop271, fra Wikimedia Commons
23 Juli 2018 06:00

De aller fleste har nok kun hørt om busken fuksia, men det er også navnet på et uferdig operativsystem som Google jobber på – eller for den saks skyld eksperimenterer med.

Fuchsia OS, som det altså heter, ser ut til å bli konstruert for å kjøre på en rekke forskjellige enheter – fra vanlige datamaskiner til små IoT («tingenes internett»)-enheter.

Det betyr at dette operativsystemet med tiden vil kunne erstatte Googles langt mer kjente plattformer Android og Chrome OS.

Fra det offisielle holdet har Google ingen bestemte planer om hva Fuchsia OS akal brukes til, og de sier heller ingenting om når det eventuelt kommer på banen. Men ifølge kildene til Bloomberg, er det nå over hundre personer som jobber med utviklingen av OS-et. Så noe obskurt garasjeprosjekt kan det knapt kalles.

Derfor spekuleres det i at vi innen få år kan se Fuchsia OS kjørende på alskens datamaskineri, og at det til og med vil erstatte Android i et litt lenger perspektiv.

En ny giv

Google

Selv om dette ikke er noe de selv går ut og sier, er langt fra noen umulighet at Google blir stadig mer gira på en ny giv.

For ettersom Fuchsia OS er bygd rundt en ny mikrokjerne kalt «Zircon», vil dette operativsystemet være uten en del uønsket «bagasje» som følger med det å gjenbruke gammel kode.

Både Chrome OS og Android er for øvrig bygd på Linux, og Android har i tillegg tidligere benyttet seg av Java-kode, noe som har ført til at Oracle og Google har kranglet i årevis.

At Google nettopp fikk servert en bot på 40 milliarder kroner av EU er også et aktuelt punkt. Igjen er det Android som er problemet. Dette leveres jo gratis til produsentene, mens forhåndsinstallerte apper sørger for at Google kan rake inn annonsekroner.

For å slippe flere bøter, kan det hende Google må ta betalt for Android, som per i dag driver noe slikt som 80 prosent av verdens mobiltelefoner. Det vil i så fall kunne åpne et meget stort segment i markedet.

Om dette segmentet i så fall kan tettes av Fuchsia OS er et åpent spørsmål. Hvordan Google har planer om å tjene penger på et nytt gratis-OS er et annet.

For «gratis» kan være lønnsomt:
Så mye tjener Google på Android >>>

(Kilde: Bloomberg)

Les også
Den nye Chrome-nettleseren får en supersmart funksjon
Les også
Google får gigantbot av EU
Les også
Nå kan Netflix laste ned neste episode automatisk
Les også
På tirsdag slippes en helt kantløs Android-mobil, bare én dag etter Apples store lanseringsdag
annonse

Les også