Til hovedinnhold
RykteAMD Zen

Ny AMD-arkitektur skal gå Intels Hyper-threading i næringen

Bilde lekket av det som skal være AMDs nye Zen-arkitektur.

AMD

Skal vi tro et nytt bilde som er lekket på forumet Planet 3DNow, har en bruker som opererer under kallenavnet Insider2015, gitt oss svaret på hva vi har i vente fra AMDs nye Zen-arkitektur, melder Sweclockers.

Bildet viser at selskapet velger å gå Intel i næringen ved å lansere en prosessor som kan gjøre operasjoner på den samme måten som Intels Hyperthreading-teknologi.

Satser på mye kraft per kjerne

Det er ingen hemmelighet at AMDs Bulldozer-arkitektur ikke levde opp til forventningene, noe selskapet selv også har innrømt. Skulle det vise seg at bildet fra forumet stemmer, noe dateringen nederst i bildet kan tyde på, vil AMD satse langt friskere med sin nye prosessorarkitektur.

Dette bildet viser angivelig hva vi har i vente fra AMD. Foto: Planet 3DNow

Blant annet får hver prosessorkjerne tilsynelatende støtte for å kunne arbeide med to oppgaver eller tråder samtidig, altså en teknologi som tilsvarer det Intel kaller Hyper-threading. Den nye Zen-arkitekturen får da to 256-bit flyttallsenheter per kjerne, som også antagelig kan slås sammen for å gjøre enda mer kompliserte utregninger.

Sammenligner vi med Bulldozer, Piledriver, Steamroller eller Excavator, utgjør det en forbedring på omlag fire ganger så mye kraft til å beregne desimaltall.

Samtidig forbedres også mulighetene for å regne ut heltall, der antall pipelines går opp fra fire til seks per kjerne, noe som også antagelig vil gi mer futt i kraften til den nye arkitekturen.

Kommer etter alt å dømme i 2016

Skal vi tro våre svenske naboer vil den første serien med denne nye arkitekturen bli Summit Ridge. Den skal angivelig komme i opptil åtte kjerner, og skal blant annet ha støtte for PCI Express 3.0.

En annen stor forandring vil bli hvor mye effekt den avgir, hvor den etter alt å dømme skal få en TDP-verdi på 95 watt, noe som er under halvparten av hva de råeste prosessorene fra selskapet kan skilte med i dag.

Dog må du smøre deg med tålmodighet om en slik ny arkitektur virker forlokkende. Det er nemlig forventet at Summit Ridge blir å finne i butikk-hyllene i løpet av tredje kvartal i 2016. Altså om godt over et år, om alt går etter planen.

Det svirrer flere rykter rundt AMD om dagen:
Her er det som antagelig kommer av endringer på selskapets skjermkort »

(Kilde: Sweclockers)

annonse