Tek.no

Refleksjon

Hva er et perfekt feriebilde?

3 Juni 2010 12:32

Dette brevet er egentlig ikke bare rettet til dere i Nikon. Det er rettet til alle som forsøker å ødelegge for fotograferingen, for seg selv og for brukerne, ved å misbruke ordet ”perfekt”.

Brevet stiles til dere som svar på et brev vi har mottatt med tittelen ”Nikons guide til perfekte feriebilder”. Dere har fått hjelp av en prisbelønt fotograf ”for å hjelpe alle fotospirer med å sikre perfekte sommerminner”. Dette betyr altså at man ved å lese Nikons tips, er sikret perfekte bilder. Dette er ganske revolusjonerende. Det betyr at alt som heter, erfaring, fotoutdannelse, inspirasjon, talent, blikk for motiver, kjennskap til utstyret, eller for den saks skyld utstyret i seg selv ikke har noe som helst å si. Alt man trenger å gjøre er å lese og lære seg Nikons guide. Så er man sikret ”perfekte feriebilder”.

I følge bokmålsordboka, betyr ”perfekt” ”fullkommen” eller ”utlært”. Er det det dere mener?

Jeg tror at når dere tenker dere om, så ser også dere at dette er sludder. Jeg tviler på at dere kommer til å slutte å anbefale kurs, eller slutte å tilby avanserte kameraer. Dere vet at man ikke får perfekte bilder av å lese et brev.

Så hvorfor skriver dere det? Tror dere at det er penger å tjene på det? I det lange løp bruker dere opp begrepet, og det mister sitt innhold, slik at når noe en dag er perfekt eller nesten perfekt, har vi ikke noen måte å beskrive det på, fordi dere har hevdet at perfekt er det man kan oppnå etter å ha lest en A4-side med tips.

Nikon er anerkjent som et firma som tar fotografering på alvor, som vektlegger fotografenes behov framfor billige markedstriks. Det er slik vi liker Nikon. Ikke gå bort fra det. Ikke kast dere på slikt flåsete markedsspråk. Det ødelegger Nikons image. Det ødelegger for nybegynnerne som blir skuffet når de oppdager at det ikke er så lett, og det er en hån mot alle som strever i årevis for å oppnå perfeksjon.

Erik Faarlund
Fagredaktør

annonse