Tek.no

Refleksjon

Kunsten å gjenskape et bilde

17 Juni 2010 20:40

Et velkjent tips for ferske og uerfarne fotografer er å gjenskape kjente bilder. Ved å gjøre dette vil man lære seg hvordan man kan komponere et bilde, samt få en bedre forståelse for ulike fototeknikker, som blant annet lukkertid og dybdeskarphet.

Men det å gjenskape et kjent bilde kan by på noen utfordinger. Ofte er motivet i bevegelse, og tilfeldigheter kan gjøre planleggingen av bildet vanskelig. Dette kan kanskje sies å være tilfelle for et av verdens mest kjente fotografier, Behind the Gare Saint-Lazare, fra 1932 av den franske fotografen Henri Cartier-Bresson. Han la merke til en mann som skulle til å hoppe fra en stige som lå på vannet, og tok bilde akkurat i det mannen hoppet fra stigen.

Det å skulle gjenskape Cartier-Bressons fotografi ville krevd en del arbeid. Først må man finne et sted som ligner på baksiden av jernbanestasjonen i Paris rundt år 1930, samt at man må ha en del rekvisitter. I tillegg må man være heldig med vær og timing, og med en god porsjon flaks kan man kanskje lage noe som ligner. Eller så kan man bare gjøre som fotografen Mike Stimpson, som gjenskapte bildet ved bruk av Lego.

Kopi av Henri Cartier-Bressons bilde, av fotografen Mike Stimpson.

Stimpson har som varemerke å kopiere kjente fotografier ved bruk av Lego. Han forklarer på sin flickrside hvordan han tok bildet. Modellen er bygget på et serveringsfat som er dekket av et par millimeter med vann for å illustrere vannpytten legomannen hopper over. I tillegg har Stimpson brukt ekstern blits plassert på et stativ og paraplyreflektor for å skape riktig belysning og refleksjon i vannet.

Så har du et favorittbilde som du har lyst til å gjenskape, kan Lego og litt kreativitet være løsningen. Legomenn er rimelige rekvisitter, og man trenger ikke å gå ut for å gjenskape det originale bildet. Et tips når man skal gjenskape slike bilder, kan være å bruke stor blender, slik at man får liten dybdeskarphet. På denne måten kan man selv bestemme hvor diffus bakgrunnen skal være, og dermed flytte fokuset til det sentrale objektet i bildet. Dette kan man se på Stimpsons kopi av Henri Cartier-Bressons bilde, hvor originalbildet har en mye større dybdeskarphet enn kopien, slik at detaljene i bakgrunnen på det originale bildet kommer tydeligere frem.

Trenger du mer inspirasjon kan du besøke Mike Stimpsons hjemmeside her

Kilde:
Mike Stimpsons flickrside
After Image Gallery

Les også: Dårlig sprit med god smak

Les også
Super 8 filmprojektor laget av Lego
annonse