Tek.no

Refleksjon APS-C versus mFT

En dypfrossen formatduell

Canon 70D møter Olympus E-M1 i kulda.

Kjersti Stuestøl/Canon/Olympus
Kjersti Stuestøl
10 Nov 2013 07:03

Formatjungelen

Hvis det er noe som engasjerer fotoutstyrsentusiaster, er det bildebrikkestørrelse. Fullformat, APS-C, mFT - hvem er egentlig kongen på haugen?

Som noen av dere kanskje har fått med dere, var jeg nylig en tur på Svalbard i anledning en fotoworkshop. Med i sekken hadde jeg to kamerasystemer, henholdsvis Canon EOS 70D og det nye speilløsflaggskipet, Olympus OM-D E-M1.

Og siden jeg først hadde to kamerasystem med, er det jo ikke så dumt å kikke litt nærmere på de to kameraformatene APS-C og mFTs sterke og svake sider. Har du noe å vinne på å velge det ene fremfor det andre.

Les også: Sniktitt av Olympus OM-D E-M1

E-M1: 400 ISO, f/6.3, 1/100s, 50mm. Platåfjellet til høyre, Svalbard Lufthavn til venstre..Foto: Kjersti Stuestøl

Systemjungelen

Selv i den analoge tidsalderen var hvilket format man fotograferte i ikke bare rett frem. Produsenter kaptes i å produsere egne, proprietære formater.

Kodaks Instamatic med de snodige, smale filmkassettene, for eksempel, eller senere, hvor de kuleste av de kule hadde APS-kassetter i kameraet og kunne velge bildeformat selv. Wow! Og proffene da, i en helt annen liga med mellomformatene sine og for de virkelig store, bladformat. De fleste av disse har fått sine digitale motparter, enten med eller uten speil.

Selv om fullformat i dag begynner å få mer og mer fotfeste i den digitale fotoverdenen, for eksempel i form av de ferske, speilløse rakkerne Sony a7 og a7r, er det de såkalte «crop-kameraene» med APS-C-størrelse på sensoren som har regjert markedet for entusiastspeilrefleksene lenge.

Disse har en noe mindre sensor enn fullformatskameraene, men er likevel større enn microFourThirds-kameraene.

Les også: Sniktitt av Sony a7 og a7r

70D: 640 ISO, f/5.6, 1/200s, 135mm (kitobjektiv).Foto: Kjersti Stuestøl

En ny utfordrer

MFT, eller opprinnelig bare FourThirds, ble introdusert i 2003 med Olympus E-1. Med en sensorstørrelse som er halvparten av fullformat, hadde systemet den fordelen at både kamera og optikk kunne krympes betraktelig.

Etter hvert ble FourThirds videreutviklet til det speilløse MicroFourThirds og kameraene ble enda et hakk mindre.

MFT-systemet vinner stadig flere tilhengere som faller for den nette størrelsen, men blant disse finner vi antagelig i hovedsak glade entusiaster.

Derfor vakte det oppsikt da Olympus tidligere i sommer annonserte det mer avanserte OM-D E-M1 og ikke bare det, hevdet at kameraet skulle være et fristende alternativ for proffer som ønsket å gå ned en størrelse.

E-M1: 200 ISO, f/6.3, 1/100s, 50mm. Tatt gjennom flyvinduet.Foto: Kjersti Stuestøl

To tanker i hodet

Jeg følte meg unektelig litt små-koko, der jeg ruslet rundt i den forfrosne svalbardnaturen med ikke bare ett, men to kamera rundt halsen.

Av alle steder å gjøre noe slikt, var vel ikke workshopen det verste stedet, da de fleste deltakerne stilte med både en og to sekker fulle av fotostæsj, men likevel... Det føltes ganske schizofrent.

Ikke var det spesielt enkelt å ta direkte sammenlignbare bilder heller. Mye av dette skyldtes temperaturen, naturligvis. Å gjøre så mye med innstillinger eller hyppige objektivskifter var helt uaktuelt ene og alene fordi det var så kaldt at det gjorde direkte vondt å ta av seg vottene.

Dessuten hadde jeg ikke direkte sammenlignbar optikk med meg. Til Olympusen hadde jeg med 12-50mm f/3.5-6.3 kitobjektiv, 12mm f/2 og 75mm f/1.8. Til Canonen ble det med 18-135 mm f/3.5-5.6 IS STM-kitobjektiv samt 8-16mm f/4.5-5.6 og 18-250mm f/3.5-6.3 fra Sigma.

Les også: Blogg - Hva må man pakke i sekken?

Men noen erfaringer fikk jeg da gjort meg, utover det at det er kaldt å fotografere i 15 minus altså.

70D: 640 ISO, f/5.6, 1/200s, 135mm (kitobjektiv).Foto: Kjersti Stuestøl

Hvilke behov har du?

E-M1: 200 ISO, f/6.3, 1/200s, 50mm.Foto: Kjersti Stuestøl

Jeg er for eksempel ingen proffotograf. Jeg tør ikke engang påstå at jeg er en god hobbyfotograf, men jeg elsker å fotografere. Og jeg har små hender.Før vi tenker litt videre, er det greit å kommentere noe ganske vesentlig. Hvilket format som er rett for deg avhenger av hvilke behov du har. Hvilke krav man har til oppløsning, detaljnivå, størrelse, tilgjengelig utstyr, pris og funksjoner vil nemlig ikke være like for alle.

Derfor er de fleste fullformatskamera utelukket ene og alene fordi de blir for mastodontiske i puselankene mine. For min del hjelper det lite med større oppløsning og flere detaljer dersom jeg ikke klarer å håndtere kameraet på en god og behagelig måte.

Med andre ord, skulle jeg kjøpt et kamera i dag, ville valget for min del antagelig stått mellom crop eller speilløst mFT, her eksemplifisert med Canon 70D og Olympus E-M1. Hadde det kommet litt tidligere, kunne forsåvidt det knøttlille fullformatskameraet Sony a7 også vært med på leken, men det får vi ta en annen gang.


Heng med til neste side, så ser vi nærmere på de to duellantene»

Les også