Tek.no

Refleksjon

Uwe Boll - geni eller idiot?

1 Okt 2008 19:00

På fredag kl 19.30 er det duket for nettmøte med den tyske kultfilmregissøren Uwe Boll her på Kulturo.no, og det er fremdeles muligheter for å sende inn spørsmål. I anledning nettmøtet har vi disket opp med en liten artikkel om den mye omtalte filmskaperen.

Dataspill-filmskaperen Uwe Boll har gang på gang bevist at forståelse for filmmediet eller talent absolutt ikke er nødvendig for å slå seg frem i den internasjonale filmbransjen. Du kommer nemlig langt med tyske penger og stahet.

Samtidens Ed Wood, bare mye verre, er bare en av mange ”skjellsbetegnelser” den tyske filmregissøren Uwe Boll har fått på seg. Blant de mest kjente verkene i hans "oeuvre" finner vi blant annet filmatiseringene av spillene ”House of the Dead”, ”Alone in the Dark”, ”Bloodrayne” og ”Postal”. På CV-en, eller kanskje rullebladet hadde vært en bedre betegnelse, kan også Boll skryte på seg en, tro det eller ei, doktorgrad i litteratur.

Seriøs eller ironisk?

For de som står på sidelinjen og observerer Dr. Bolls karriere kan det være lett å bli forvirret. Ser man på filmene som sådan, kanskje med unntak av ”Postal”, er det nemlig lite som tyder på en filmskaper med noen ironisk distanse til det han gjør. Både ”Alone in the Dark”, ”Seed” og ”House of the Dead” er mer eller mindre faste bidrag til Internet Movie Database’s (IMDb) liste over tidenes 100 dårligste filmer. Filmkritikeren Rob Vaux har også uttalt at en film som ”Alone in the Dark” er så dårlig at den får skaperne av andre dårlige filmer til å fremstå i et langt bedre lys.

Det er heller ikke lenge siden Boll prøvde å skaffe lisensen til å filmatisere ”World of Warcraft” og ”Metal Gear Solid”, der svarene var entydige negative. Hideo Kojima, skaperen av ”Metal Gear Solid” var svært krass da han ble spurt om Boll holdt på med en film basert på hans spill:

- Absolutt ikke! Jeg vet ikke hvorfor Uwe Boll engang prater om dette. Vi har aldri pratet med ham, og det er en fullstendig umulighet at vi noensinne vil lage en film med ham. Les hele saken om dette her

Ser man bort fra verkene og retter søkelyset mot Dr. Boll skal det godt gjøres å bli noe særlig klokere. Blant annet har han gått ut og hevdet at han er det eneste geniet i hele filmbransjen, og at både Michael Bay, Eli Roth og George Clooney er tilbakestående naut. På en annen side er han også ansvarlig for en av de festligste hendelsene i filmbransjen de seneste år, da han inviterte verdens filmkritikere til å møte ham i bokseringen!

Raging Boll

Det var i det herrens år 2006 at Uwe Boll utlyste en utfordring til sine fem hardeste kritikere, så vel som Quentin Tarantino og Roger Avary. Utfordringen; å møte Uwe Boll til 10 runder med boksing. Minstekravet for å være valgbar var å ha publisert to ekstremt negative anmeldelser av hans filmer. Blant de ”heldige” var blant annet Jeff Sneider, som skriver for det ganske så kjente nettstedet Ain’t it Cool News og Rich Kyanka fra Something Awfull.

Kort fortalt lot amatørbokseren Boll sine kritikere smake litt av sin egen medisin, da de praktisk talt ble slaktet i ringen. Enkelte av kritikerne som var involvert har i senere tid kritisert Boll for å ha vært missledene angående denne hendelsen, da de trodde det kun var et PR-stunt. Boll på sin side har uttalt at han hele tiden mente dette dreide seg om boksing. Om noen har sett Milos Formans film ”Man on the Moon”, så er det lett å trekke paralleller, da ytterst få faktisk vet hva som foregår i den tyske regissørens, muligens, utspekulerte sinn.

Lett å finansiere film?

Enkelte har kanskje spurt seg hvordan i alle dager denne mannen får fortsette å produsere film. Svaret er ganske enkelt; Boll har tatt saken i egne hender. Bolls filmer er ikke bare produsert av hans eget produksjonsselskap, Boll KG. De nyter også godt av en tysk støtteordning som mer eller mindre automatisk sikrer Boll halvparten av budsjettene han trenger for å øse stadig flere dataspill-lisensierte filmer ut over verdens, ikke alltid ventende, publikum.

Takket være tysk skattelov kan også de i næringslivet som velger å investere i film skrive av hele summen på skatten, noe som praktisk talt betyr at de ikke mister mer kapital enn kostnadene som gikk til blekket på sjekken. Resultatet av dette er i alle fall entydig; Uwe Boll lager, og kommer til å fortsette å lage film, helt til noen stopper ham, eller den tyske regjeringen endrer på støtteordningene.

Det finnes dog fortsatt et snev av håp, da Boll selv har uttalt at dersom noen kommer med en underskriftskampanje med over en million signaturer, så skal han trekke seg tilbake fra filmbransjen. For øyeblikket har kampanjen ”Stop Dr. Uwe Boll” samlet litt over 310 000 signaturer, men tallet stiger for hver dag som går.

Fremtiden?

For tiden driver Boll og pønsker ut stadig flere filmatiseringer av dataspill, så vel som andre filmer. På listen står blant annet ”Far Cry”, en film kalt ”Zombie Massacre” og den tilsynelatende jordnære ”Stoic”, som omhandler et spill poker som tar en uant vending. Ellers venter filmverden i spenning på Dr. Bolls neste stunt.

Lurer du på noe mer? Spør Uwe da vel.

annonse