Tek.no

Refleksjon

Hva venter oss i 2010?

30 Des 2009 22:16

Et tilbakeblikk

Vi har lagt bak oss fire måneder med full drift her på Audiovisuelt.no, men ble riktig nok "myklansert" allerede for et drøyt år siden. Dermed har vi på sett og vis fulgt med på utviklingen innen lyd og bilde det siste året, og har noen formeninger om hvor det bærer neste år.

Året som gikk

Og for å begynne med et raskt tilbakeblikk: I 2009 har LCD-skjermene med LED-baklys for alvor slått igjennom. Flere produsenter har nå kommet med slike modeller, som av markedsføringshensyn upresist kalles "LED-TV" – til tross for at det er snakk om en LCD-TV med LED-baklys, istedenfor det tradisjonelle CCFL-baserte baklyset.

LED LCD fikk fart på seg i 2009: Her representert ved Philips 9704-serien

Nå får du 32-tommers LED LCD-TV-er fra ca 6000 kroner, mens en 40-tommer koster fra 7500 kroner. Sjekk utvalg og priser i vår prisguide. Vær oppmerksom på at det er ulike typer LED LCD-TV-er – les mer i vår guide.

Mini-TV (tidligere mobil-TV) ble også lansert i 2009, og vi har flere ganger testet teknologien, som ser ut til å fungere bra. Spørsmålet er om pådriverne bak prøveprosjektet klarer å lage en tjeneste som er kommersielt levedyktig.

Cowon O2 har mini-TV

Vi får også stadig bedre muligheter for å spille av film, musikk og annet mediainnhold i hjemmet. Ikke minst har en tjeneste som Spotify bidratt mye på dette området i 2009, men også innen nettverksmediaspillere har vi sett nye og bedre produkter.

For eksempel er Western Digitals WD TV Live et eksempel på den nye generasjonen rimelige og allsidige nettverksmediaspillere. Andre populære og gode produkter i samme kategori er "Popcorn-boksene" og Qnap NMP-1000.

Western Digital WD TV Live: Kompakt, men kraftig

Blu-ray-spillere har også blitt mer allsidige det siste året, og ikke minst rimeligere. Du får nå gode BD-spillere fra rundt 1500 kroner, som naturligvis også fungerer som en DVD-spiller med oppskalering og spiller av en rekke ulike film, musikk- og bildeformater via USB og/eller nettverket.

Et eksempel på en slik svært allsidig BD-spiller er LGs BD390. I det hele tatt har skillet mellom en frittstående Blu-ray-spiller og stasjonære mediaspillere blitt stadig mer diffust – de er i ferd med å smelte sammen. Det viser ikke minst et produkt som Popcorn Hour C-200.

En funksjonsbombe av en BD-spiller: LG BD390

Det har også dukket opp flere prisgunstige og funksjonsmessig godt utstyrte receivere i 2009. For eksempel kan vi nevne Onkyos TX-serie og kanskje i særdeleshet modellen TX-SR607, som skilter med fem HDMI-innganger, støtte for de nyeste HD-formatene, Dolby Pro Logic IIz og godt med krefter – og kun koster fra ca 3500 kroner inkl. mva.

Mer for pengene er i det hele tatt et stikkord for 2009, og det håper vi også vil gjelde for 2010.

Les også