Til hovedinnhold

Musks nye «stjernehopper» fløy for første gang

Vellykket første «hopp».

SpaceX

Starhopper er navnet på den litt pussige farkosten SpaceX og Elon Musk tester rakettmotorer på. Motorene skal etter hvert brukes i det ambisiøse Starship-prosjektet, som skal fungere som en slags erstatter for romfergen - en gjenbrukbar rakett som kan kan frakte passasjerer.

Etter å ha kjørt motortester siden april i år, fløy Starhopper for første gang uhindret av fortøyninger natt til fredag.

Ett av målene med Starship-prosjektet er å fly til mars.

Løftet seg 20-30 meter

Ifølge Arstechnica var løftet raketten seg mellom 20 og 30 meter til himmels før den landet igjen. I SpaceX' egne bilder fra oppskytingen kan du såvidt se at snuten på farkosten løfter seg bak skyen fra oppskytingen, før det hele er over nesten like brått som det startet.

De nye Raptor-motorene som testes i Starhopper er litt annerledes enn rakettmotorene SpaceX ellers bruker, med metan nær frysepunktet som drivstoff, der Merlin-motorene i Falcon-rakettene bruker parafin - i begge varianter brukes flytende oksygen i tospann med drivstoffene.

Én av tre prototyper

Romfartsselskapet bygger samtidig to prototyper av Starship på to ulike steder i USA. Disse er vesentlig nærmere designen romskipet er tenkt å ha når det monteres øverst på en BFR-rakett (Big Falcon Rocket) en gang i 2021.

2021 er året Starship er ventet å fly kommersielt for første gang, men i romfart har tidsskjema som dette en tendens til å være en anelse ustabile - det er mye som skal testes, og finner man en feil underveis kan det forsinke programmet i måneder og år.

Musk: – Vanntårn kan fly

Foreløpig er det bare Starhopper av de tre prototypene som flyr for SpaceX. Raketten har en eiendommelig bred form, og er dekket av det som ved første øyekast kan likne litt på metallfolie - i praksis veldig tynne metallplater som skal spare vekt. Det minner litt om en slags krysning mellom R2D2 fra Star Wars og et vanntårn.

I januar i år blåste hele Starhopper overende der den sto parkert i Texas. Det forsinket testprogrammet med noen uker, ettersom toppen av hopperen måtte repareres.

Elon Musk selv spøkte på Twitter da Starhopper hadde flydd; «vanntårn *kan* fly haha!!»

annonse