Tek.no

Nyhet

Kim Dotcom kan nå bli utlevert til USA

Grunnleggeren av fildelingsnettstedet MegaUpLoad risikerer 20 år i fengsel.

The Internet Party/YouTube
24 Des 2015 08:15

Det er en god stund siden vi har hørt noe til Kim Dotcom nå, mannen som grunnla fildelingsnettstedet Megapload, som ble stengt av amerikanske myndigheter i 2012 med påfølgende politiaksjon mot luksushuset til Dotcom. Nå har den langvarige saken nådd en ny «milepæl».

Som blant andre Gizmodo og Wall Street Journal melder har en rett i New Zealand nå slått fast at Dotcom kan utleveres til USA, hvor en hard straff kan vente ham.

Kan risikere 20 år bak lås og slå

Myndighetene i USA har i lang tid forsøkt å få Kim Dotcom utlevert, med den begrunnelse at mannen er strafferettslig ansvarlig i landet, da flere av serverne til Megaupload var plassert der.

Kim Dotcom/YouTube

Amerikanske innholdsprodusenter har beregnet at de økonomiske skadene som Dotcom har påført dem beløper seg til rundt 500 millioner dollar, cirka 4,3 milliarder kroner. Dersom han blir dømt kan strafferammen bli så høy som 20 år i fengsel, ifølge avisen Financial Times.

Megaupload-grunnleggeren selv har allerede anket avgjørelsen. Hans New Zealand-baserte advokat, Ron Mansfield, er fremdeles optimist og mener at runddansen i retten bare såvidt har begynt. Han tror saken vil dra ut i enda flere år.

Vil trolig ende i Høyesterett

Det begrunner han med at saken trolig vil ende opp i Høyesterett etter ankerettsaken, og dersom de får medhold i Høyesteretten i New Zealand vil det igjen føre til at amerikanske myndigheter på sin side må anke for å få Dotcom utlevert.

Vi har med andre ord trolig ikke sett det siste til Megaupload-saken, som nå har pågått i cirka fire år. Til tross for rettssirkuset har Dotcom selv for øvrig ikke ligget på latsiden, med planer om både et eget Internett, stiftelse av et politisk parti, og en personvernfokusert konkurrent til Skype-tjenesten.

Pirate Bay-grunnleggerne har også vært i trøbbel: Nå har en av dem kommet med et lite spark til musikkindustrien »

Les også
Kim Dotcom jobber med en oppfølger til MegaUpload
Les også
Kim Dotcom vil lage sitt eget Internett
Les også
Kim Dotcom med avlyttingssikker Skype-konkurrent
Les også
Kim Dotcom starter «The Internet Party»
Les også
Kim Dotcom trekker seg fra Mega
Les også
Kim Dotcom: – De stjeler fra meg!
Les også
Kim Dotcom: – Jeg fant opp to-stegs-verifikasjon
annonse