Tek.no

Nyhet

Dating-app delte brukernes HIV-status med tredjeparter

Forbrukerrådet klager inn Grindr til Datatilsynet.

Halvor Pritzlaff Njerve/Forbrukerrådet
3 Apr 2018 22:25

I en pressemelding opplyser Forbrukerrådet nå at de har klaget inn mobilapplikasjonen Grindr til Datatilsynet for kritikkverdig praksis rundt deling av sensitive personopplysninger. Grindr er en datingapp for homoseksuelle og biseksuelle mennesker.

På bakgrunn av en teknisk test som ble gjennomført i samarbeid med forskningsinstituttet SINTEF ble det konkludert med at appen generøst deler blant annet HIV-status, legning, geo-lokasjon og seksuelle preferanser med flere tredjeparter.

Grindr

– Bryter personvernloven

Mottakerne av dataene skal blant annet være et par selskaper som spesialiserer seg på dataanalyse og målretting av reklame, kalt Apptimize og Localytics. Dataene som deles skal ikke være krypterte, og deles uten eksplisitt samtykke fra brukerne, mener Forbrukerrådet.

Opplysninger om seksuell legning regnes som sensitive persondata som skal behandles med stor varsomhet etter europeisk og norsk lovgivning. Rådet mener Grindr har brutt norsk personvernlov, og derfor klages altså appen nå inn for Datatilsynet.

Hele klagen kan du finne hos Forbrukerrådet.

Teknisk sjef hos Grindr, Scott Chen, publiserte nylig et innlegg som respons på anklagene. I innlegget sier Chen at Grindr aldri har og aldri vil selge opplysninger som kan identifiseres og knyttes til personer, særlig ikke informasjon som handler om HIV-status, til tredjeparter.

Jobber med tredjeparter

Scott innrømmer at de jobber med andre selskaper for å teste og optimalisere plattformen deres, deriblant overnevnte Apptimize og Localytics, og at de deler informasjon som anses som «nødvendig» i denne sammenheng. Dette kan noen ganger inkludere data om lokasjon og HIV-status, men ifølge Scott overføres disse opplysningene kryptert og sikkert.

Selskapene som Grindr jobber med er ifølge Scott underlagt strenge, kontraktfestede retningslinjer som skal sikre høyeste grad av konfidensialitet, datasikkerhet og personvern. Han påpeker også at brukere gis muligheten til å oppgi nevnte opplysninger i appen, og at det gjøres klart i brukerbetingelsene at slike data vil bli offentlig dersom man velger å oppgi dem.

I etterkant av at saken ble kjent har Grindr også opplyst til nettstedet Axios at de har sluttet å dele brukernes HIV-status med tredjeparter.

Facebook har også vært i hardt vær i det siste: Nå gjør tjenesten det enklere å endre personverninnstillingene »

Les også
Nettsted: Disse appene spionerer på deg
Les også
Forbrukerrådet mildner kritikken mot Gator- og Xplora-produktene
Les også
Datatilsynet forbyr en av de største barneklokke-aktørene å fortsette salget i Norge
Les også
– Disse klokkene hører ikke hjemme i butikkhyllene, og enda mindre under juletreet
annonse