Til hovedinnhold
NyhetHjelp, jeg må bruke Windows! – Del 5

To uker med Windows Phone – er Øystein like frelst nå?

Dette er historien om Mac-fantasten som ble sendt på rehab.

Øystein W. Høie

Det har nå gått to uker med min nye Lumia 930, og innboksen min har rent over av gode tips i denne perioden. Tusen takk for det! :)

Jeg har oppdaget mye nytt siden sist. Jeg har for eksempel funnet ut at jeg kan bytte ut standard søkemotor i nettleseren med Google – som jeg synes banker Bing på de fleste felter.

Forumbrukeren maxter har vist meg at mange nettsider nå kan vises som live-fliser på startskjermen. Alt du trenger å gjøre, er å trykke meny -> fest til start i nettleseren. VG har støtte for dette, og de sender nå de siste overskriftene sine rett ut på startskjermen min.

Det som kanskje har gledet meg aller mest å finne ut denne uken, er at jeg kan installere apper på telefonen rett fra PC-en. Alt jeg trenger å gjøre er å klikke på "Installer" på Windows Stores hjemmesider, så sendes appen rett inn på telefonen.

Etter at jeg fant ut PC-trikset har jeg saumfart Windows Store for kjente apper, med et ganske bra resultat. Noen apper mangler, men mange er på plass, og overraskende mange av de norske. Telefonen min kan for eksempel nå ordne meg kino-, buss, tog-, trikk- og flybiletter, for å nevne noe.

Omfavn klonene

Når jeg ikke finner orignalappen, har jeg som som regel funnet en løsning i form av en tredejeparts klone. Norske Windows Phone Store rommer faktisk hele 120 000 sertifiserte apper, så det er mye å velge i. Det tar selvsagt en del mer tid å finne frem i klonene, så jeg har måttet ty til en del googling av typen best stop watch for windows phone.

GENIAL SKANNER: Du kan få kontrakter og magasiner konvertert rett til tekst og bilder, i Word eller Powerpoint-format, med Office Lens. Foto: Øystein W. Høie

Snapchat har for eksempel ennå ikke en offisiell Windows Phone-klient. Her har jeg blitt anbefalt å bruke 6snap i stedet, som ser ut til å ha de aller fleste funksjonene jeg kjenner fra den vanlige appen. Den støtter til og med å sende bilder fra bildearkivet på telefonen! Perfekt er den dog ikke - du kan ikke lagre videoklipp på telefonen, og det tar veldig lang tid før du varsles om nye meldinger.

En kloneapp som virker mer gjennomført, er Metrotube, som Sindre Østbø har tipset meg om. Det er en av de lekrere og smidigere YouTube-appene jeg har prøvd til nå – med forbehold om at det ikke er en tjeneste jeg bruker mye.

Ellers har jeg fått installert både Shazam, Ruter, NSB, SAS, NRK, Evernote, Untappd og det meste andre av apper jeg har pleid å bruke aktivt på iPhone. På stående fot kan jeg faktisk ikke komme på mange store apper jeg savner nå. Det måtte være flere spill.

Mange unike apper

Etter å ha trålet gjennom Store på utkikk etter kjente apper i hele forrige uke, tenkte jeg det var på tide å finne de jeg ikke kjente. Og de er det mange av.

Forumbrukeren Mr Maelu har anbefalt meg å sjekke ut Microsofts Office Lens. Dette er en genial kameraskanner, som lar deg ta bilder av bilder og dokumenter, som så lastes rett opp i OneDrive-skyen som et OneNote, Word eller Powerpoint-dokument. Et par testbilder av en utskrift ga meg nær feilfritt tydet tekst. Industrispionens våte drøm?

Eivind Aurdal skriver til meg at Nokias egne Lumia-apper er noe av det beste med WIndows Phone, og han er absolutt inne på noe. ReFocus er for eksempel en kjempekul app som lar deg endre fokuset til kameraet etter du har tatt bildet, mens Creative Studio lar deg (smakfullt) retusjere og ramme inn bildene dine. Beamer lar deg sende mobilskjermen opp på TV-en.

En annen ting flere har tipset meg om, er den gode barne- og familiemodusen i Windows Phone. Du skal visstnok bare kunne gi telefonen til barna, trygg på at de ikke roter seg borti steder de ikke skal. Jeg har ikke fått testet ut dette selv ennå, men tar dem på ordet.

Fem irritasjonsmomenter

Jeg begynner altså virkelig å finne meg til rette på Windows Phone. Men noen små irritasjonsmomenter gjenstår, og ett stort.

1) Ingen Skandiabanken-nettbank
Å kunne ha økonomien med seg i lomma er genialt, og både Nordea og DNB har prioritert å lage egne apper for kunder med Windows Phone. Min bank, Skandiabanken, har ignorert plattformen. For å gjøre vondt verre, har de heller ikke gjort de vanlige nettsidene sine mobiltilpasset. Det hele blir så upraktisk at man heller venter til man er foran PC-en. Her scorer Nordea og DNB mange poeng i min bok.

2) Ruter husker ikke bankkortet mitt
Jeg tar bussen et par ganger i uken, og av en eller annen grunn må jeg slå inn bankkortet mitt og sette et nytt passord hver bidige gang jeg skal kjøpe en bussbillett. En gang for tur, en gang for retur. Dette må jo være en feil i appen, men har allikevel vært ulidelig irriterende i hele testperioden.

GÅTE: Hvor mange flere skjermer ligger til høyre for dette bildet? Svaret: Ingen vet.

3) Ingen trådløs strømming av lyd

En av tingene som fikk meg til å bytte til Mac i 2005, var støtten for å sende heldigital lyd til anlegget trådløst via Airplay. Så vidt meg bekjent er det ingen bra løsning for dette i Windows Phone (i 2014!). Nokia har laget en app kalt Play To som kan sende lyd til TV-er, konsoller og annet utstyr med Universal Plug & Play-støtte (UPnP), men løsningen er ikke i nærheten av så enkel og sømløs som det Google har fått til med Chromecast og Apple med AIrplay.

4) Rar menystruktur

Alt virker veldig gjennomtenkt i Windows Phone, med ett unntak: Menyene. I stedet for å prøve å vise deg mest mulig, har designerne blåst skriftstørrelsen opp 500 prosent, slik at du aldri ser mer enn ett eller to menypunkter av gangen. Så må du bare begynne å bla deg mot høyre – ofte både seks og syv skjermbredder – før du har fått oversikten. Du får ingen hint om hvor lang menyen er, eller hvor mange valg du har vært gjennom, og merker ofte ikke engang at du har kommet rundt og startet på begynnelsen av menyen igjen.

Kontrollpanelet til Windows Phone er også et eneste stort kaos. For det første virker rekkefølgen helt tilfeldig. For det andre er listen med valg like lang som kontrollpanelene i iOS og Android - til sammen! Sjekk denne sammenligningen på bloggen Setentaydos.

5) En usedvanlig dårlig nettleser

En ting ingen har gitt meg et godt svar på ennå, er hvilken nettleser jeg kan bruke om jeg ønsker en skikkelig surfeopplevelse. For Internet Explorer 11 er et takras. Ikke engang den store Update 1-oppdateringen Microsoft slapp for få dager siden har hjulpet på.

Jeg får stadig høre "Ja, men Internet Explorer er helt HTML 5-kompatibel nå". Og det er den helt sikkert. Men det hjelper ikke når ingenting funker.

Den klart mest irriterende feilen, er at nettleseren knapt klarer å vise videoklipp på nett. YouTube og Vimeo går greit, men der stopper det. VGTV gir feilmeldingen "Noe gikk galt" og Dagbladets TV-kanal sier "Invalid Source". På våre egne Tek.no-sider starter videoen opp, men videoklippene kappes i bunn så du må finsikte med fingrene for å få den opp i fullskjerm. (Det skal vi selvfølgelig fikse) NRK fungerer heller ikke. De har riktignok en app, men jeg får feilmelding hver gang jeg prøver å starte et klipp fra nettleseren: "Det er problemer med å spille av medieinnholdet. Prøv igjen senere". Noe sier meg at de mener om et par år.

Jeg har prøvd flere av de andre nettleserne for Windows Phone, blant annet UC Browser og Maxthon, men problemene ser ut til å være akkurat de samme der. Ett lite unntak er det: UC Browser klarer av en eller annen grunn å spille av VGTV.

KRESEN VIDEOSPILLER: Internet Explorer 11 på telefonen min nekter å spille av video både fra VG, Dagbladet og NRK. Løsningen ble å laste ned egne apper.Foto: Øystein W. Høie

Microsoft skylder på de andre

Det er nok av andre besynderlige visningsfeil i Internet Explorer også, som at nettsider får teksten kappet, og at mange bilder vises i for lav oppløsning.

I et intervju på ITProPortal forsvarer Microsoft seg med at de ikke vil støtte alle WebKit-tilleggene fra Apple og Google. De holder seg i stedet til industristandarden, HTML 5. Og de har jo et godt poeng. Om alle skal dikte opp sine egne standarder, blir det vanskelig å lage et bra Internett. Det er er imidlertid til liten trøst at jeg driver nettstandardene fremover, der jeg sitter og prøver å se Magnus Carlsens siste trekk på VGTV.

Favorittnettleserne mine – Chrome og Safari – ville nok løst problemet. Men de er umulig å oppdrive for Windows Phone. Først trodde jeg at det var Apple og Google som hadde ignorert plattformen, men forklaringen er mer intrikat. Microsoft nekter nemlig kode fra utviklere å kjøre direkte mot telefonens maskinvare, noe som er nødvendig for å lage en rask nok nettleser. På den måten har de effektivt stengt ute både Safari og Chrome.

(Det skal sies at Apple er ikke noe bedre: De forlanger selv at iPhone-utviklere bruker Safari-motoren.)

En herlig startskjerm

Det er altså ennå en del problemer å tak tak i med Windows Phone. Heldigvis er det ingenting kritisk, som jeg ikke klarer å komme meg rundt.

Jeg har også funnet min lille terapeutiske sone. Hver gang jeg og Windows Phone begynner å gå hverandre på nervene, vender jeg tilbake til startskjermen. Å sette denne opp har blitt mitt eget lille evighetsprosjekt.

Jeg fikler ikke bare med hvilke apper som skal være på startmenyen og hvor høyt opp de skal ligge. Jeg må også finne ut om de skal vises i breddeformat, kvadrat eller kvart-størrelse. Ikke minst må jeg bestemme hvilken informasjon som skal vises på hver live-flis. Og så må selvfølgelig alt passe sammen, geometrisk og fargemessig. Kombinasjonsmulighetene er evige, men du så gøy.

Slik ser startskjermen min ut akkurat nå:

MITT NYE HJEM: Etter to uker har jeg følgende startskjerm.Foto: Øystein W. Høie

Windows Phone ser stadig bedre ut

Så, det har gått to uker med Windows Phone. Hvor står jeg nå?

I forrige artikkel skrev jeg at jeg likte Windows Phone, men ikke visste om jeg orket å leve med en plattform med så få apper og så få venner. Nå har det gått én uke til, og jeg lurer på om jeg må revurdere det utsagnet.

For jeg må ærlig innrømme: Windows Phone føles mer og mer rett for meg. Alt er så gjennomtenkt, smidig og riktig. Og de få manglene som finnes, er lette å tilgi. Windows Phone er en andunge, og den er ikke stygg engang.

Jeg tror nå oppriktig at denne plattformen kommer til å lykkes. Jeg er faktisk overbevist. Og jeg må bare ta av meg hatten for Microsofts ansatte og det comebacket de har gjort, mot alle odds.

Få nå bare skikk på den der forbannede nettleseren. Så blir dette bra.

Les hele kavalkaden

DEL 1: – Hjelp, jeg må bruke Windows!
DEL 2: Se hva Øystein synes etter tre dager med Windows 8.1
DEL 3: Lesernes beste råd til en Windows-bruker som må bruke Mac
DEL 4: – Windows Phone er jo genialt
DEL 5: To uker med Windows Phone – er Øystein like frelst nå?
DEL 6: iMacen min spiser denne maskinen til frokost
DEL 7: Vil Øystein velge Windows eller Mac?

Senere denne uken kan du lese om hva jeg synes om å bruke Windows på en 27-tommers stor berøringsskjerm. Stay tuned!

annonse