Til hovedinnhold

Europa-modellen av Tesla Model 3 bytter ladekontakt

Åpner for at andre bilmerker også kan bruke Supercharger-nettverket.

Tesla Model 3 blir utstyrt med en CCS-kontakt for hurtiglading i Europa, den samme kontakten som de fleste andre nye elbiler på markedet har.

Det betyr at bilene vil kunne hurtiglade på «vanlige» hurtigladestasjoner, slik som hos Fortum, Grønn Kontakt og i det kommende Ionity-nettverket. Det melder Auto Express, som har snakket med Teslas sjef for ladeinfrastruktur, Drew Bennett.

Må bygge om

Endringen betyr at Tesla må bygge om Supercharger-stolpene sine til å tilby både en CCS-plugg og den eksisterende type 2-varianten de bruker på Model S og X. Den jobben skal starte før leveransene tar til neste år, varsler Bennett.

Tesla viser for tiden frem Model 3 hos forhandleren på Skøyen i Oslo.

Byttet til CCS-standarden betyr i teorien at andre bilmerker også vil kunne lade på Teslas Superchargere. Disse tilbyr per nå opptil 120 kW effekt per bil, med ladestolper som hver kan levere totalt 145 kW fordelt på opptil to biler.

– Vi er definitivt åpne for diskusjoner med andre bilprodusenter om å gi dem tilgang til Supercharger-nettverket. Kapasitet er en driver for vår investering. Først nye ruter, nye markeder og så kapasitet, sier Bennett til Auto Express.

Han sier de har vært i kontakt med mange, men at det ikke har endt i noen konklusjon så langt.

Supercharger-stolpene må bygges om for å støtte CCS-lading.

Ny adapter

Tesla lanserer også en ny CCS-adapter til Model S og X, der det tidligere kun har vært mulig å få tak i en adapter til den andre hurtigladestandarden Chademo. Prisen vil være den samme.

Teknisk Ukeblad meldte først om saken i Norge, og Teslas kommunikasjonssjef Even Sandvold Roland sier til dem at ombyggingen av Supercharger-stasjonene i Norge vil gå i gang «relativt snart». Han sier også at Model 3 vil kunne lade med samme effekt som de øvrige bilene fra selskapet.

Av elbiler som er kommet på markedet i det siste er det svært få som ikke benytter CCS-standarden. Nissan holder fortsatt på Chademo-standarden som de var med på å grunnlegge, mens både Hyundai Kona, Kia e-Niro og Jaguar i-Pace benytter CCS.

Les også
Tesla vil doble antall superladere før utgangen av 2019
annonse