Amerikanske myndigheter advarer mot spionrisiko fra kinesiske droner

Blir DJI den neste?

Kinesisk-produserte droner kan sende sensitive flydata hjem til produsenten, som igjen kan ende opp hos myndighetene. Det advarer det amerikanske innenriksdepartementet (DHS) mot, ifølge en melding CNN har fått tilgang til.

Dronene utgjør en «potensiell risiko for organisasjoners informasjon» og «inneholder komponenter som kan kompromittere dataene dine og dele informasjonen din på en server som andre utenfor selskapet har tilgang til», ifølge advarselen.

– Sterkt bekymret

Den peker riktignok ikke på noen konkrete produsenter, men selskapet DJI har nærmere 80 prosent markedsandel i USA og Canada.

– Amerikanske myndigheter er sterkt bekymret for teknologiprodukter som tar amerikanske data inn i territoriet til en autoritær stat som tillater sine etterretningstjenester uhindret tilgang til dataene eller på annen måte misbruker tilgangen, heter det i meldingen, ifølge CNN.

DHS anbefaler blant annet å skru av enhetenes internett-tilkobling, i tillegg til å fjerne minnekortene.

Advarselen kommer etter at president Trump før helgen signerte en ordre som i praksis forbød amerikanske selskaper fra å bruke utstyr fra mobilprodusenten Huawei og Huawei fra å bruke amerikansk teknologi og deler i sine produkter.

Siden trakk både Google, Intel, Qualcomm og Broadcom seg fra videre samarbeid med Huawei, selv om Huawei mandag fikk innvilget en midlertidig lisens som blant annet gir dem anledning til å komme med programvareoppdateringer til eksisterende Huawei-telefoner med Android.

– Tilbyr droner som ikke sender data

DJI sier i en uttalelse til CNN at de gir kundene full tilgang til å kontrollere hvordan dataene deres samles, lagres og sendes, og at kundene har anledning til å iverksette alle forholdsreglene DHS anbefaler.

– For myndighets- og kritisk infrastruktur-kunder som trenger ytterligere forsikringer, tilbyr vi droner som ikke sender data til DJI eller via internett, sier selskapet.

Karma ser ut til å bli den siste dronen fra GoPro.

Globalt var rundt tre av fire droner som ble solgt i 2018 fra DJI, ifølge analysebyrået Skylogic Research.

De hadde tidligere konkurranse fra den amerikanske actionkameragiganten GoPro, men de varslet i januar i fjor at de ville gi opp droneproduksjonen siden de ikke klarte å tjene penger på den.

Les også
DJI lanserer stridsvogn for å inspirere til lek og programmering
Les også
Kun «måneder unna» dronelevering, mener Amazon
Mer om
annonse