Til hovedinnhold

Nokia, vi har en ønskeliste til dere!

Få andre merker har fått mer oppmerksomhet rundt nostalgidingser det siste året enn Nokia. Både fjorårets Nokia 3310 og årets nye Nokia 8110 4G har blitt snakkiser, og vi har også sett interessen på våre lesertall. Saken om den fornyede banantelefonen banket saken om Samsungs Galaxy S9 ned i støvlene.

Det er omtrent bare Nintendos Classic-konsoller og et par av Elon Musks påfunn som har skapt like mye oppmerksomhet rundt like rare og uventede produkter.

Her ligger det åpenbart mye interesse og klikkvilje, og derfor har vi skamløst satt sammen en liten ønskeliste til Nokia, eller HMD Global om du vil, med telefoner vi gjerne tar et gjensyn med.

Her skal vi ikke engang late som om vi er objektive. Flere av modellene er personlige favoritter, så det er som alltid fritt frem for å skyte ned våre forslag i kommentarfeltet. Men frem gjerne dine egne favoritter og hvilke endringer som burde gjøres for å tilpasse dem 2018 og 2019.

PS! Nesten alle har et forhold til en gammel Nokia-modell, men Ericsson, og etter hvert Sony Ericsson, hadde også store mengder fans. Ofte var det slik at man fant seg sitt merke, og holdt seg til det. Kanskje litt som at man enten likte Metallica eller Guns N' Roses på den tiden. Enkelte med usedvanlig åpne sinn likte både Hetfield og Rose.

Av frykt for egen innboks skal jeg ikke prøve å konkludere på hva Nokia og Ericsson tilsvarte av de to bandene. Men vi kommer uansett til å lage en artikkel med gamle heltemodeller fra (Sony) Ericsson-historien vi ønsker et gjensyn med også. Men først ...

Nokia N95

Nokia N95 kunne skyves begge veier. Skjermen i nedeposisjon avslørte musikktastene, og andre veien avdekket de tradisjonelle numeriske tastene.

Nokia N95 var Nokias siste virkelige storhit før Apple kom trekkende på fruktmobilen sin. Den kunne absolutt alt en smarttelefon måtte kunne på den tiden. Rett nok hadde den ikke berøringsfølsom skjerm slik datidens Windows-mobiler hadde, men så var den ikke like treig som flertallet av dem var heller.

Samtidig hadde den et fabelaktig kamera på fantastiske fem megapiksler, den hadde plass til mye lagringsplass gjennom minnekort, eller bygget inn om du kjøpte den svarte 8 GB-varianten. Sistnevnte er den eneste telefonen undertegnede faktisk har kjøpt to ganger, fordi oppfølgeren N96 strengt tatt ikke bød på så himla mye mer da min første la inn årene.

En N95 i dag måtte hatt et solid kamera, gode nettmuligheter i form av 4G og WiFi. Den måtte også hatt mulighet til å snakke med tjenester som Instagram og Snapchat på en fornuftig måte. Tilgang på alle de store strømmeplattformene koblet til medietaster under skjermen må også være med.

Les vår urtest av N95 »

Nokia 3200

Du kunne klippe til dine egne bilder for å ha under de transparente dekslene på Nokia 3200.

Nokia hadde mye merkelig for seg på tidlig 2000-tall. De hadde ikke bare Xpress-on-dekslene sine; de hadde også 3200 der du kunne klippe til dine egne bilder til å ha under det transparente dekselet. Tenk på det som urversjonen av bakgrunnsbildet på mobilen du har i dag.

Hadde vi fått alt vi ønsket oss i denne mobilen, hadde HMD funnet en måte å gjøre hele mobilen til skjerm for bakgrunnsbildet ditt på. Men siden dette hadde blitt dyrt for en ellers ganske udugelig telefon, tenker vi klippemetoden funker vel så bra i dag som i hine hårde dager.

Den kunne kanskje blitt levert med multifunksjonssaks som enkelt klippet ut plass for tastene i bildet du skulle bruke. Kanskje en Android-app til å forhåndsteste bildene man ønsket å bruke på den vanlige hverdagsmobilen hadde vært et greit tillegg?

Les vår gamle test av 3200 »

Nokia 3510i

Nokia 3510i var en av selskapets store hits. Den hadde polyfoniske ringetoner, fargeskjerm og blinkende lys langs sidene.

Denne telefonen er kanskje mest kjent for det vanvittige volumet på de polyfoniske ringetonene sine, og i i-modellen hadde den både fargeskjerm og discolys langs sidene som blinket i takt med orkesteret.

Særlig pen var den ikke, så en eventuell ny utgave måtte vært litt murstein. Og den måtte vært både rimelig og helst med 4G-teknologi under panseret, slik at den faktisk virket i overskuelig fremtid i nettverkene våre.

Og den måtte hatt en helt fantastisk bråkete høyttaler, og den skulle gjerne vært fylt av betydelig mer moderne låter i polyfoniske varianter. Eventuelt den eviggrønne «Never Gonna Give You Up» fra danse- og vokalmesteren Rick Astley.

Les vår aldrende test av Nokia 3510i »

Nokia Communicator-serien

Nokia E90 var den siste av Communicatorene. De var ofte litt trege og knotete å bruke, men med moderne innmat og programvare kan dette bli nye hits. Prislappen vil imidlertid konkurrere hardt med nostalgifaktoren.

Husker du Nokias PC-mobiler? Communicator-serien så litt ut som digre mobiltelefoner, men kunne brettes ut for å avsløre en kjempebred skjerm og et fulltastatur under. Disse e-postmaskinene startet faktisk med relativt ordinære PC-prosessorer under panseret. Den første av disse hadde en 386-prosessor fra Intel.

Det sier seg selv at en flett ny Communicator i 2018 ikke ville vært nostalgi helt i den tradisjonelle forstanden. Formfaktoren ville vekket følelser i en hel haug av oss, mens prislappen neppe ville varmet så mye annet enn kredittkortet. For dette måtte vært en telefon med absolutt alt av moderne tilkoblingsmuligheter og funksjoner. Heldigvis ville konseptet antakeligvis funket ganske greit med Android og en kvikk Snapdragon-brikke på innsiden. Selv om den ikke ville vært like treg som de gamle modellene. Det er ikke alt ved disse gamle klenodiene vi savner så fælt.

Les vår ikke fullt så gamle test av Nokia E90, den siste Communicatoren »

Nokia 6210

En hel haug eiere av nyere til halvgamle biler ville dånt. Nokia 6210 var én av sin tids fjongeste dress-og-slips-mobiler. Dette var ikke en fancy designmobil med blanke deksler, Sirocco i navnet og skyhøy prislapp. Den var dyr, men ikke kjempedyr, og den var kapabel, men ikke revolusjonerende. Den var med andre ord en veldig «passelig» telefon for deg som var villig til å betale litt mer for et helt kurant verktøy.

Og det er ikke lenge siden bilprodusentene sluttet å ha 6210-krybbe som tilvalg på ekstrautstyrslisten. Folk etterspurte bruktutgaver av disse telefonene inntil relativt nylig.

Hvorvidt vi savner den lille sølvfliken i bånn som kunne byttes ut med egne design bestilt fra nettet vet vi ikke helt. Men hvorfor ikke heve nostalgiflagget høyt og ta med en variant av det også?

Vi hadde kanskje like gjerne sett en gjenoppliving av den udødelige varianten av 6210, altså 6250. Den vanntette Nokiaen med magnesiumramme. Den gang denne telefonen var i salg ble det med ujevne mellomrom skrevet spaltemeter om alt det rare den overlevde. Fra eget bakhode huskes gangen en Nokia 6250 ble mistet i snøen og først funnet igjen på vei ut av tuten på en snøfreser. Telefonen funket visstnok fortsatt.

Denne har vi faktisk ikke testet, så hvorfor ikke ta en titt på retrotesten av Nokia 3210 som liknet litt i mørket? »

Nokia N-Gage

Husker du spilltelefonene som floppet selv da Nokia omtrent eide mobilmarkedet? Du hadde kanskje ikke en av dem selv, men mange av oss husker fortsatt skriveriene om hvordan den opprinnelige N-Gagen måtte holdes som en haifinne ut fra øret for å kunne snakkes i. Diskusjonen gikk høyt i redaksjonen.

– Men den måtte jo ikke brukes slik, utbrøt testsjef Stein Jarle, før han raskt helgarderte for mobilsmaken ved å si at han vant sin i en konkurranse. Jada, jada, vi tror deg, unge Olsen.

Men gitt at Nokia og Nintendo kanskje er de to mest nostalgidrevne merkenavnene i dag, ser vi et solid potensial for en N-Gage-telefon med halve Nintendos hitkatalog på tvers av én eller flere konsoller på. Mario Kart er jo allerede varslet for mobil i løpet av ett års tid.

En ren Super Mario-mobil med klassikerne omtrent slik de var og trådløs flerspiller. Det hadde iallfall jeg takket ja til. Men vi behøver ikke nødvendigvis nyutgivelser, og i hvert fall ikke spillkassetter. Nokitendo-Gage? Make it so!

Tør vi foreslå Mario-hoppelyder som meldingslyd, og kjenningsmelodien fra Super Mario mikset med Nokia Tune som ringelyd?

Les vår utgamle test av Nokia N-Gage »

Les også
Nokia 8.1: Følger opp en av fjorårets aller beste telefoner
annonse