Til hovedinnhold

Chili fjerner SMS-aktivering for Fri Data

Hermer etter Telia.

Stein Jarle Olsen, Tek.no

Det har stormet rundt Chilis abonnement for storbrukere av mobildata. Både brukere, Nkom og Forbrukertilsynet har hatt innvendinger mot abonnementet, og nå endrer operatøren hvordan det fungerer.

Før jul gikk Chili over til å kreve SMS-aktivering av mer data hvis du brukte for mye i et gitt døgn. Nå tar de vekk denne funksjonen og erstatter den med en hastighetssperre hvis du bruker mer enn fem gigabyte i løpet av døgnet.

Teller data hvert døgn

Også nylanserte Telia X kjører en hastighetsbegrensning. Men den teller ned fra 40 gigabyte hver måned, før resten av måneden blir treg. Chili fornyer en grense på 5 gigabyte hvert døgn.
Niklas Plikk, Tek.no

Akkurat som i det nylanserte Telia X-abonnementet strupes du til 3 Mbit/s hvis du bruker for mye data. Men i motsetning til Telia skal ikke Chili telle ned fra en totalkvote. I stedet løper måleren altså til fem gigabyte per dag før hastigheten settes ned. Når nytt døgn starter skrus bremsen av igjen og du kan bruke linjen i det tempoet den yter. Dette vil totalt gi betydelig mer data med fri hastighet sammenlignet med Telias abonnement, som setter hastighetsbegrensningen sin etter 40 gigabyte i løpet av en måned.

3 Mbit/s er vesentlig lavere enn den maksimale ytelsen til Telias 4G-nett under gode forhold, men det skulle fortsatt være tilstrekkelig til å gjøre mange ting på mobilskjermen uten å oppleve problemer eller uutholdelig treghet.

AbonnementDatapakkePris
Chili Fri DataFri bruk, men hastighetsbegrensning etter 5 GB per dag499
Telia XFri bruk, men hastighetsbegrensning etter 40 GB579
ICE 30GB30 GB499
Telipol 30 GB30 GB499
Komplett MegaFlex40 GB599
Telenor Yng 30 GB30 GB599
Telenor Fleksi 60 GB60 GB799

Skal fungere nesten som vanlig

Chili bruker Telias mobilnett, og da Telia viste frem sitt nye X-abonnement tidligere denne uken sa Telia Privat-sjefen Håkon Lofthus dette:

– For folk flest skal det ikke være stor forskjell. Vi har vært mest opptatt av å kunne garantere tre megabit i de situasjonene, forteller Lofthus, men medgir til slutt at det kan være visse begrensninger:

– I noen apper ved sending til TV kan det gjøre en forskjell, og kanskje gaming ikke er like responsivt.

3 Mbit/s holder akkurat til å se Netflix i HD-kvalitet, mens du ikke vil få full-HD på Youtube uten å ha enda litt mer futt i linjen.

– Vesentlig forskjell på abonnementet til Telia og Chilimobil

Da Telia lanserte sitt nye abonnement var Chilimobil raskt ute med å si at Telia X bare var et 40 GB-abonnement, siden de strupet hastigheten etter det. Nå som de benytter samme hastighetsbegrensning, implementert på en annen måte, spør vi om de fortsatt kan kalle abonnement sitt for «Fri data».

– Ja, dette er fortsatt Fri data - i motsetning til Telia som har en begrensning på 40 GB i måneden, skriver Chilimobil-direktør Lars Ryen Mill i en e-post til Tek.no, og fortsetter:

Lars Ryen Mill i Chili sier de har tenkt å vinne datakrigen.
Chilimobil

– Det er vesentlig forskjell på abonnementet til Telia og Chilimobil. En person som benytter 5 GB hver dag vil med Chili sitt abonnement ikke oppleve noen hastighetsbegrensning. Den samme kunden hos Telia vil etter 8 dager oppleve hastighetsbegrensning de påfølgende 22 dagene av måneden før man igjen har full hastighet.

Han sier også at de har vurdert denne hastighetsbegrensningen en stund, og at det ikke var en direkte følge av Telias nye abonnement.

– Vi står midt i en mobildata-krig – og den har vi tenkt å vinne, slår direktøren fast.

Flere store endringer

Operatøren erkjenner i sin pressemelding at de har slitt med å få folk til å skjønne akkurat hvordan abonnementet deres har fungert. Og i samme melding presiserer de at de nå har fjernet en rekke andre begrensninger på Fri Data-abonnementet:

  • Du skal nå kunne sette SIM-kortet i en ruter uten å bryte vilkårene
  • Du kan dele data med vennene dine
  • Du risikerer ikke lenger å få avsluttet abonnementet hvis du har «unormalt dataforbruk»

De går ikke i detalj om hva som ligger i løsningen, men de lover også at det skal bli mulig å bruke abonnementet i kortere perioder som erstatning for fiberlinjen hjemme.

Telia på sin side har Data Boost der du betaler et fastsatt beløp for fri fart og fri bruk i et gitt antall timer. Hos Telenor kjøper man løse datapakker som fyller på abonnementet.

Les også: Telia lanserer «Fri data»-abonnement kalt Telia X »

annonse