Forskjellen på mobiltasting og PC-tasting er mindre enn du tror

Stor undersøkelse viser at mobiltasterne bare er 25 prosent tregere.

Det er ikke uvanlig å se e-postsignaturer som unnskylder korte svar med at meldingen ble skrevet på en mobiltelefon. En del bedyrer også at de misliker å skrive på mobilene sine. Men en ny undersøkelse tyder på at mobiltastingens rykte som treg og knotete er betydelig overdrevet.

Da forskere fra Aalto-universitetet i Finland, Cambridge-universitetet i Storbritannia og ETH i Sveits slo hodene sine sammen fant de at mobilbrukere som taster med begge tomlene bare er er 25 prosent tregere enn folk som taster på vanlige tastatur.

Undersøkelsen er omtalt på nettstedet EurekAlert.org som tilhører en amerikansk forskningsorganisasjon.

Raskere mobiltastere mot tregere PC-tastere

Forskerne ble overrasket av den høye hastigheten mobiltasterne klarte å holde. I snitt klarte de å forfatte 38 ord i minuttet. Den nye undersøkelsen omfatter 37.000 tastere.

Den raskeste mobiltastingen som ble registrert var på hele 85 ord i minuttet.

– Selv om det er mulig å taste mye raskere på et fysisk tastatur, opp til 100 ord i minuttet, er andelen mennesker som kan oppnå de hastighetene i nedgang. De fleste ligger mellom 35 og 65 ord i minuttet, ifølge forsker og medforfatter i studien, Anna Feit ved ETH i Zurich.

For skribenter og andre som jobber med tastatur er 100 ord i minuttet regnet som særdeles raskt, mens noen veldig få kommer opp i hastigheter rundt 120 ord i minuttet.

Dermed nærmer også de to tastemetodene seg hverandre i snitthastighet. Forskerne forventer at de to måtene å uttrykke seg etter hvert kan bli like raske, etter hvert som folk bruker vanlige tastaturer mindre og får stadig bedre hjelpemiddel til å skrive fort med mobiltastatur.

Bruk ordboken og begge tomlene

Apropos slike hjelpemiddel; studien oppdaget også at 14 prosent av deltakerne tastet uten autokorrektur aktivert. En stor faktor i hastigheten på mobiltastatur var også om folk tastet med begge tomler eller én finger. 74 prosent av deltakerne brukte to tomler.

De raskeste skribentene brukte autokorrektur og begge tomlene for å taste.

Kanskje ikke helt uventet ble alder en faktor i målingen. Ungdom mellom 10 og 19 år ble målt til å være ti ord i minuttet raskere enn folk over 40. Den oppgitte årsaken var heller ikke så oppsiktsvekkende; mange av de yngste har alltid sett på mobilen og berøringsskjermen som det naturlige stedet å skrive tekst, mens eldre har vært basert på fysiske tastatur og har brukt mange ulike mobile tastaturløsninger.

Hvor taster du raskest? Foran PC-skjermen eller på mobilen? Og bruker du ordbok? Syng ut i forumtråden under.

Les også
25 millioner mobiler infisert av ny type skadevare
Les også
Analytiker: – Apple gir opp problemtastatur
Les også
Microsoft vurderer å føye til en helt ny tast på tastaturet ditt
Les også
Apple lovte nytt tastatur, men ekspertene mener endringene er minimale
Les også
Apple fikser både ladefeil og dårlig dekning med ny oppdatering
Les også
Viser reklame mens du taster
Les også
Hva med et tastatur som ser ut som en gammeldags skrivemaskin?
Les også
Stort sikkerhetshull hos SwiftKey
annonse