Apple måtte betale nesten ni milliarder kroner til Samsung
Kompenserte for lavt salg.
Når store aktører som Apple, Samsung og Huawei lager mobiltelefoner legger det press på forsyningskjedene. Det betyr store oppkjøp av skjermer og andre komponenter som skal til for å bygge telefonene. Samsung er en stor leverandør av disse skjermene, og har stått for OLED-skjermene i de nyere iPhone-modellene.
Nå skriver bransjenettstedet Displaysupplychain.com at Apple måtte betale Samsung 950 millioner dollar fordi selskapet ikke kjøpte tilstrekkelige mengder av Samsungs OLED-produksjon. Betalingen skal ha vært nok til å få tallene for Samsungs skjermdivisjon over fra rødt til svart, og tilsvarer nesten ni milliarder kroner.
Ikke første gang Apple må betale
Apple skal ha betalt Samsung på liknende vis også i andre kvartal av 2019. 9to5Mac.com melder at disse straffegebyrene ofte gjøres opp ved at den som skal betale gjør bestillinger som garanterer kreditoren inntjening på nivå med det som skyldes.
Nettstedet melder dessuten at Apple som regel inngår avtaler om bestillinger over en viss størrelse, med avtalte minstemengder, for å holde enhetsprisen nede. Og hvis antallet synker under det som er forespeilet kommer det en straff inn i bildet.
Akkurat hva dette betyr for salget av de heftigste iPhone-modellene, som er utstyrt med OLED-paneler, vites ikke. Men flere nettsteder antar at betalingen betyr at de ikke har solgt så godt som Apple forventet, siden selskapet da ville trengt nok paneler til å ikke måtte betale seg ut av avtalen.
Kan skyldes pandemien
9to5Mac peker dessuten på at coronaviruset kan være skyld i at Apple solgte mindre og trengte færre paneler enn først antatt.
Apple har tidligere meldt om produksjonsproblemer i forbindelse med viruset. Midt i februar var det snakk om en mulig mangel på iPhoner som Apple begrunnet med at de så saktere gjenåpning av fabrikkene i Kina enn forventet.
Kina startet sine nedstenginger langt tidligere enn Europa og USA, og var på vei ut av de verste smitteproblemene en måneds tid før mange europeiske land stengte ned alt unntatt nødvendig næringsliv.