Tek.no

Nyhet

Alt vi vet om Sonys kommende støydempings-flaggskip

WH-1000XM4 virker å være like rundt hjørnet.

Sonys WH-1000XM3 har nærmest blitt allemannseie de siste to årene. Nå virker oppfølgeren å være veldig nært lansering.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Stein Jarle Olsen
20 Juli 2020 13:30

Sonys WH-1000XM3 har på mange måter blitt hodetelefonene å slå i segmentet for påkostede hodetelefoner med støydemping. De har (sammen med Boses siste) den aller beste støydempingen på markedet, en fyldig og basstung lyd, svært god batterilevetid og er komfortable å ha på.

At oppfølgeren 1000XM4 er like rundt hjørnet har det etter hvert kommet en rekke signaler på. Dell Canada la først ut en produktside med leveringsdato 23. juni, en dato som åpenbart ikke stemte, og så kom den amerikanske butikkjeden Walmart og la ut en produktside med en rekke detaljer om hodetelefonene.

Tidligere har Sony også lansert hodetelefonene i 1000X-serien på IFA-messen i Berlin. Den går vanligvis av stabelen i august, så vi tipper de ikke er mange ukene unna.

Større puter?

Utseendemessig ser 1000XM4 ut til å være rimelig identisk med forgjengeren, men The Walkman Blog har lagt de lekkede bildene fra butikkene oppå de identiske bildene av 1000XM3 og kommet til at skumputene rundt ørene er blitt noe større og at Sony også ser ut til å ha forsterket enkelte deler av hodetelefonene for at de skal bli mer robuste.

Ett av de lekkede bildene av 1000XM4 lagt oppå det samme bildet av 1000XM3. Førstnevnte har tilsynelatende større puter rundt ørene.
Sony/The Walkman Blog

Fra Walmart-siden vet vi også at 1000XM4 endelig får en funksjon som var sterkt savnet på 1000XM3, nemlig såkalt multipoint bluetooth. Det betyr at de for eksempel kan være koblet til en PC og en mobil samtidig, og at du automatisk vil kunne snakke i hodetelefonene om du satt og hørte på musikk fra PC-en og det ringer på mobilen.

Et annet ganske stort minus med 1000XM3 som ser ut til å bli rettet opp med 1000XM4 er talekvaliteten. Sony-hodetelefonene er nesten ubrukelige til å føre samtaler med i støyete omgivelser, og et nytt system med fem mikrofoner og avansert prosessering skal gi betydelig bedre kvalitet. Dette er noe konkurrenten Bose NCH 700 gjør veldig mye bedre enn 1000XM3, og dermed noe vi regner med at Sony har hatt et visst fokus på.

Dette bildet av 1000XM4 ble funnet hos den brasilianske kommunikasjonsmyndigheten Anatel i mars, i forbindelse med sertifisering for det brasilianske markedet.
Anatel

Merker at du snakker

Graving i Sonys Connect-app har dessuten vist at hodetelefonene vil få en ny funksjon kalt «Speak-to-Chat». De skal rett og slett kunne merke at du snakker, og deretter pause musikken din og aktivere omgivelsesmodus automatisk, slik at du ikke trenger å foreta deg noe for å ta imot en beskjed eller ta en kjapp samtale med noen. Her blir det spennende å se om Sonys algoritmer er gode og ikke avbryter musikken vår i tide og utide, men XDA Developers har i det minste funnet ut at det blir mulig å justere sensitiviteten til enten Auto, High eller Low.

Hodetelefonene skal ellers ha fått en mer avansert form for oppskalering av komprimert lyd i form av DSEE Extreme. 1000XM3 støttet «kun» DSEE HX, så vi får nesten vente og se hva forbedringene i Extreme-varianten er. Manualen som ble lekket i forbindelse med en oppføring hos brasilianske Anatel tidligere i år inneholdt for øvrig ingen noen referanse til verken Aptx eller Sonys egen LDAC-kodek, kun Apples AAC. Begge de førstnevnte var støttet av 1000XM3, så det blir spennende å se hva Sony har funnet på her.

En lekket manual har tydet på at batterilevetiden (uten støydemping) blir økt ørlite, fra 38 til 40 timer. Det betyr sannsynligvis at batterilevetiden med støydemping forblir uendret på eller rundt 30 timer. Bluetooth-versjonen blir dessuten oppgradert til 5.0.

Samme pris som før

Ingen indikasjoner har foreløpig kommet på hva vi kan forvente av selve støydempingen, men det vil overraske - og imponere - oss om Sony har klart å skvise ut voldsomt mye mer enn hva dagens 1000XM3 er kapable til.

På lydsiden er det potensielt mer å hente - 1000XM3 var fyldige og engasjerende, men mangler kanskje detaljnivået og oppløsningen til en del av de mer lydfokuserte konkurrentene.

Prismessig har produktsidene fra ulike butikker tydet på at prisen blir den samme ved lansering som tilfellet var for 1000XM3, som i USA er 349 dollar og i Norge var rundt 3.700 kroner.

1000XM3 er for øvrig på tilbud til 2.490 kroner i skrivende stund, så om du ikke synes nyhetene i 1000XM4 høres essensielle ut kan det være at du kan gjøre et aldri så lite kupp akkurat nå.

Tidlig lekkasje?

En video ble for øvrig postet på Youtube midt i juni av noen som hevdet allerede å ha hodetelefonene, og app-gjennomgangen i denne bekrefter tilsynelatende de fleste av funksjonene vi har nevnt. Vi må selvfølgelig presisere at Sony selv ikke har uttalt seg eller bekreftet noen av detaljene, så den må taes med en liten dose skepsis.

annonse

Les også