Nyhet

Frykter mobilkrakk i 2009

Verdens ledende produsenter av mobiltelefoner forbereder seg for at neste år kan bli særdeles smertefullt. Med en finanskrise i hendene og en mulig resesjon i utvikling fryktes det at salget kan falle med opptil 27 prosent sammenlignet med i år.

Det skriver den engelske finansavisen Financial Times.

Slutt for 15 års oppgang

Dersom det blir et fall vil det i så fall være det første salgsfallet på over åtte år. Med unntak av et lite fall i salget i 2001 har mobilsalget økt mer eller mindre jevnt i 15 år, og analytikere følger derfor spent med på hvordan de ulike produsentene vil takle noe så uvant som en salgsnedgang.

Analyser fra ulike markedsanalytikere spriker fra 4 til 27 prosents fall, avhengig av om nedgangstidene eskalerer eller ikke. Først og fremst vil fallet merkes i såkalte utviklede markeder, som Europa, der mobilsalget i stor grad drives av nye funksjoner og trender mer enn reelle behov for å skifte ut mobilen.

Nokia frykter fremtiden

Nokia kunne i forrige måned melde at selskapet skrur ned forventningene til inntekter i tiden fremover. Selskapet, som har klart seg bra på økende salg i nye markeder, opplever motgang og vil trolig presentere noen dystre tall for markedet som helhet når selskapet tar på seg spåhatten og anslår salgstall for 2009 i desember.

Ifølge Financial Times er det Motorola og Sony Ericsson som ligger dårligst an blant produsentene. Førstnevnte har slitt i lang tid og har gitt signaler om at mobilproduksjonen står lagelig til for hugg - eller salg. Sony Ericsson sliter med underskudd og har allerede varslet 2000 oppsigelser og produksjonskutt. Trolig kan dette komme til å øke ytterligere.

(Kilde: Financial Times)

Les også
Sony Ericsson: – UIQ er en fiasko
Les også
Bang & Olufsen slutter med mobiler
Les også
Sony Ericsson forbi LG
Les også
Sony Ericsson kutter i produksjonen
Les også
Nokia møter motgang
annonse