Til hovedinnhold

Vil ha strengere nettovervåkning

Flere europeiske land har planer om å innføre lover mot opprettelse av e-post-kontoer og hjemmesider i falskt navn. Det er også fremmet forslag om at teleoperatørene skal bli pålagt å lagre detaljert informasjon om brukerne.

Både i Tyskland og Nederland er det fremmet slike forslag. EU har satt 2009 som siste frist for medlemslandene til å innføre direktiver for overvåkning av nettet.

Direktivene gjør at alle nettbrukere må registrere seg med fullt navn og adresse, selv hvis man bare skal registrere en Hotmail- eller Gmail-konto. Denne informasjonen skal deretter bli holdt på i et halvt til to år.

Den økte nettovervåkningen rettferdiggjøres med kampen mot organsiert kriminalitet og terror. Motstanden er selvsagt stor - mange mener dette er et skritt på veien mot et overvåkningssamfunn.

- Det europeiske folk har en lang historie i å kjempe for frihet, og det er usannsynlig at de vil akseptere slike restriksjoner, sier teknologiekspert Graham Cluley i det London-baserte konsulentselskapet Sophos.

I Norge ble det nylig fremmet et forslag om at sensurering av nettinnhold som er ulovlig i henhold til norsk lovgivning.

(Kilder: AP, Forbruker.no)

annonse