Nyhet

45 prosent bruker en utdatert nettleser

Angrep rettet mot sikkerhetshull i nettlesere er i dag en av de mest utbredte metodene for å infisere brukeres maskiner med virus og skadelig programvare – og det er kanskje ikke så rart når hele 45,2 prosent av oss, tilsvarende 637 millioner brukere, bruker en utdatert nettleser.

Det er i en undersøkelse utført av forskere fra Google, IBM og ETH Zurich, basert på data fra Google og Secunia i perioden januar 2007 til juni 2008, at disse tallene kommer fram. Rapporten kan leses i sin helhet på Techzoom.net: Understanding the Web browser threat.

Firefox-brukere mest oppdatert

Første uka i juni 2008 fordelte markedsandelen blant nettlesere seg slik: Internet Explorer 78 prosent, Firefox 16 prosent, Safari 3 prosent, og norske Opera 1 prosent.

Blant disse hadde hele 92,2 prosent av Firefox-brukerne oppdatert til nyeste versjon, tett etterfulgt av Opera med 90,1 prosent, og noe lenger ned Safari med 70,2 prosent – til slutt havnet ikke overraskende brukerne av Internet Explorer, hvor kun 52,5 prosent kjørte nyeste versjon.

Foreslår holdbarhetsdato

Rapporten trakk blant annet sammenligninger til matvareindustrien, og pekte på hvordan folk forstår nødvendigheten av å kjøpe trygg mat som ikke har gått ut på dato – men hvorfor kan det ikke være slik med nettlesere også?

– Med tanke på den økende trusselen sikkerhetshull utgjør innen all programvare (ikke bare nettlesere), tror vi at en etablering av en «best før»-dato for all ny programvare, kan vise seg å være en uvurderlig måte å lære opp brukerne til å oppdatere sin programvare, skriver de, og viser til hvordan de mener dette kan gjøres med et fiktivt skjermskudd av en nettleser med en slik «holdbarhetsdato».

Men de stopper ikke der, og foreslår også at nettsteder skal kunne gjøre det samme, og visuelt advare besøkende som bruker utdaterte nettlesere om dette, og viser som et eksempel på dette et fiktivt skjermskudd fra Wikipedia.

Hvorvidt dette kan ha noe for seg, er ikke godt å si, men det er vel ikke helt utenkelig? Hva mener du?

(Kilde: Techzoom.net.)

Les også
Firefox blir sikrere
Les også
Alvorlig nettsidehull oppdaget
Les også
Verdens raskeste nettleser?
Les også
Ny Opera-oppdatering ute
Les også
Beskytter mot skadelige nettsider
Les også
Safari
Les også
Test ut Norton 2009
Les også
Kritisk fiks for Firefox
Les også
Java bør oppdateres
Les også
Miniguide: Nettbasert antivirus
Les også
DNS-fiks kuttet nettet
Les også
Bli kvitt spionene
Les også
Surfing kan være farlig
Les også
Gratis helsesjekk for PC-en
annonse