Tek.no

Nyhet

E-bokleser revet ut av hyllene

Kindle er ikke mye tykkere enn en blyant.
Silje Gomnæs
25 Nov 2007 05:00
Kindle kommer i et læreutui.

E-boklesere har eksistert i flere år, uten at markedet har tatt av i noen særlig stor grad. Men Amazons e-bokleser, Kindle, kan se ut til å være unntaket som bekrefter regelen.

Det sier i hvertfall Amazon selv, som la e-bokleseren ut for salg i sin nettbutikk på mandag denne uken. Allerede samme dag var Kindle utsolgt. Kjøpere som vil ha et Kindle-eksemplar, må nå skrive seg på venteliste. Neste parti av e-bokleseren kommer i desember, skriver VG Nett.

Sannhet eller bløff?

Men det store spørsmålet er hvor populær Kindle egentlig er. Amazon har ikke offentliggjort hvor mange eksemplarer de la ut for salg i utgangspunktet. Om det hele er et PR-stunt eller ikke, forblir derfor et ubesvart spørsmål inntil Amazon selv velger å lette på sløret.

Kindle er i følge PC World "litt lengre enn en vanlig pocket-bok, men samtidig litt tynnere". Avisen skriver også at Kindle neppe vil ta pusten fra noen med sin design. Den er laget i hvit plastikk og har en matt overflate.

- Funksjonelt design

Utformingen av e-bokleseren skal være slik at den er så behagelig som mulig å holde med én hånd. Baksiden er dekket av gummi slik at du ikke mister den så lett. Under skjermen finner du et fullt qwerty-tastatur. I tillegg har Kindle egne knapper for å bla frem og tilbake mellom de digitale papirsidene. Den har også et rullehjul som skal gjøre det enda enklere å navigere i menyene og mellom boksider.

PC World gir Kindle skryt for designet, og kaller det funksjonelt og enkelt å bruke.

E-bokleseren har en 6 tommer stor skjerm som skal gi deg følelsen av å lese på vanlig papir. Skjermen har ikke noe baklys. Den blir derfor, som papirbøker, vanskelig å lese i mørke omgivelser. På den annen side skal skjermen være enklere å lese på enn en ekte papirside i solfylte omgivelser.

Skal vi tro SmugBlog, er skjermen til Kindle "helt fantastisk".

Fungerer i mobilnettet

Det som gjør Kindle mer interessant enn andre e-boklesere, er at du kan laste ned bøker direkte fra Amazons nettbutikk. Kindle har nemlig et innebygget mobilmodem som kan kobles opp til operatøren Sprints EvDO-nett, som er USAs svar på 3G-nettet. Dermed kan du kjøpe og laste ned bøker akkurat når og hvor du vil.

I tillegg til å lese bøker, kan du også abonnere på nyhetsoppdateringer via RSS, samt de største avisene i USA. Et abonnement på en avis koster rundt 80 kroner i måneden, mens RSS-oppdateringer for ett nettsted eller én avis koster rundt 11 kroner per måned.

Nettleser

Kindle har også en innebygget nettleser. Denne er i følge Crunch Gear en "vidunderlig nettleser". Det samme nettstedet gir også skryt for e-bokleserens søkefunksjon, som lar deg søke opp definisjoner på ord du leser i en bok uten å forlate boksiden.

E-bokleseren har også en innebygget musikkspiller. Crunch Gear karakteriserer spilleren som "nokså god".

Gizmodo har også testet Kindle, og prøvd den både til kveldslektyre på sengen og som tidsfordriv på flyet og på do. E-bokleseren får mye skryt, men testeren påpeker at å abonnere på aviser er meningsløst. Avisene er nemlig kopier av papiraviser og som regel alltid utdatert fordi du kan lese avisenes nettutgaver via nettleseren.

Ett eksemplar av Kindle koster 399 dollar, eller rundt 2200 kroner. Denne prisen inkluderer også fri bruk av mobilnettet, og du betaler ikke noe ekstra for å laste ned nye bøker og aviser. Amazon selger foreløpig e-bokleseren sin kun i USA.

Du kan lese mer om Kindle på Amazons egne nettsider. Her kan du også se en videodemonstrasjon av e-bokleseren.

(Kilder: Gizmodo, CrunchGear, Amazon, VG Nett, Dagbladet.no, PC World, SmugBlog)

Les også
Tar 90 000 bøker med i lomma
Les også
Alltid klar for overføring
annonse

Les også