Til hovedinnhold

Novell tjener snart penger på Linux

Novell kjøpte SUSE Linux i 2003 og har etter dette blitt en betydelig leverandør av Linux-løsninger, eksempelvis Suse Linux Enterprise Server, Suse Linux Enterprise Desktop, Groupwise, osv.

Den største Linux-foretningen er nok kanskje Suse Linux Enterprise Server der blant annet er i konkurranse med Red Hat Enterprise Linux. 

Novell har gjennom tidens løp inngått en rekke samarbeidsavtaler med andre teknologileverandører slik at produktene i en rekke tilfeller leveres med som standard på servere eller videreselges av selskaper som eksempelvis Dell, HP og IBM.

Selv om Linux ikke nødvendigvis er den viktigste komponenten i Novells satsninger, utgjør den likvel en meget viktig strategisk posisjon. Eksempelvis blir NetWare-kundene videreført med Open Enterprise Server som inneholder både den gamle properitære delen, men også det som ligger i Suse Linux Enterprise Server.

Novell har dessverre enda hatt til gode å tjene gode penger på Linux-satsningen, men det virket ganske klart fra første stund at dette var et langsiktig prosjekt. Toppledelsen i selskapet bekreftet forrige uke at de forventer å gå i null i løpet av et års tid.

En god del av suksessen de to siste årene kan trolig Novell takke Microsoft for, som har solgt SLES-supportavtaler i stor stil til sine kunder. Samarbeidet med Microsoft førte til at noen Linux-fokuserte selskaper valgte å heller gå for Red Hat sine løsninger, men dette ser ikke ut til å ha påvirket selskapet i noen negativ forstand.

Rent teknisk ser Red Hat og Novell sine Linux-distribusjone ganske like ut, men sistnevnte har hatt en liten tendens til å være bedre på kryssplattformstøtte, eksempelvis på for x86, Power og "mainframe".

(Kilde: Extremetech)

annonse