Til hovedinnhold

Lanserer 600 Mbps 11n-brikke

Qualcomm lanserte i går det de hevder er industriens første 802.11n brikkesett som benytter seg av 4x4 MIMO teknologi og har gitt denne navnet WCN1320. MIMO er et akronym for "multiple-input multiple-output" og er en teknikk som brukes for å øke datagjennomstrømmingen på trådløse tilkoblinger.

Fysikken bak MIMO er svært avansert og teknologien omtales ofte som "magi som bare fungerer". Grovt forklart bruker man flere antenner både på avsender- og mottakersiden og sender separate datastrømmer på hver antenne. Dermed øker man dataraten uten behov for flere frekvenser eller bredere bånd. Et 4x4 MIMO system har 4 antenner på mottakersiden og 4 antenner på avsendersiden og sender dermed 4 datastrømmer over samme frekvens.

WCN1320, som Qualcomm hevder leverer toppdatahastighet på 600 Mbps, bruker 65 nanometer CMOS teknologi for å kombinere en integrert applikasjonsprosessor, mediaaksesskontroller, digitalt basebånd, radiosender og -mottaker samt strømforvaltning på en 12x12 mm brikke.

Qualcomm har lagd en referansemodul som skal gjøre det enkelt for produsenter å integrere brikken i konsumentprodukter slik som trådløse aksesspunkt, "set-top" bokser og andre multimediaprodukter. Da brikken leverer kraft nok til å levere flere simultane HD-videostrømmer, tale og data ser Qualcomm for seg dette brikkesettet brukt til smarthusløsninger hvor høyhastighetsnett og høykvalitetsvideostrømmer leveres i hele huset. Qualcomm jobber tett sammen med flere leverandører for å realisere dette.

Qualcomm demonstrere produktet denne uken på Computex og Connections 2009 og lover demoprodukter i løpet av dette kvartalet. Noen pris er ikke angitt. Og for de som måtte lure, ja WCN1320 er bakoverkompatibel med 802.11a, b og g-enheter.

(Kilde: Qualcomm pressemelding)

annonse