Tek.no

Nyhet

Mobilen din i 2006

Øystein W Høie
15 Nov 2005 17:13

Tiden da vi bare brukte mobiltelefonene våre til å ringe med, er for lengst forbi. For mange av oss har den lille krabaten pensjonert både alarmklokken, almanakken og armbåndsuret. I fjor var det kameraet som skulle presses inn under skallet. Og i år er det mp3-spillerne som har fått merke konkurransen fra mobilbransjen.

Tempoet skrues ikke ned i 2006 - snarere tvert i mot. Mobilprodusentene har en rekke nye konsepter på tegnebrettet, i håp om å finne den neste killerfunksjonen. Og selv om bransjen som vanlig holder leppene tett, vet vi en del om hva vi har i vente.

Mobilen blir fjernkontroll
Flere og flere av apparatene du har hjemme har begynt å snakke sammen. Mobilprodusentene vil at mobiltelefonen din skal være den personlige fjernkontrollen du bruker for å styre alle disse apparatene.

Neste år skal du kunne bruke mobilen til å finne en film du har lagret på datamaskinen, og spille den av på TV-en. På samme måte kan du spille musikk fra mobiltelefonen din rett ut på stereoanlegget, uten kabler.

Nokia har allerede vist frem den første mobiltelefonen med den nødvendige Plug & Play-teknologien, N80. Denne telefonen skal slippes på markedet i første kvartal av 2006.

Mobil-TV er et annet område produsentene satser hardt på. Det er allerede mulig å ta inn både NRK og TV2 på mobiltelefonen, men teknologien er alt for dyr - for mange koster det 5 kr minuttet å se på sendingene.

Neste år kommer det nye modeller fra Nokia og Samsung som tar inn TV-signaler som et vanlig fjernsynsapparat. Siden du da ikke bruker mobilnettet for å ta inn sendingene, blir det både billigere og mer stabilt.

- Det første store gjennombruddet for mobil-TV vil komme i 2006. Kanskje ikke i Norge, det kommer an på mange forhold, men i andre europeiske land, forteller Tomas Chatzopoulos, Business Manager Imaging Nordic, Nokia.

Bredbånd og Wi-Fi
Et annet viktig skritt fremover er at mobiltelefonen nå tråkker inn i det samme trådløse nettet som du bruker til datamaskinene dine. Trådløse nett, eller Wi-Fi, er både raskere og billigere å bruke enn mobilnettet. Sitter du på hjemme eller på arbeidsplassen kan du som regel surfe helt gratis.

Etter hvert vil vi se at mobiltelefonen kan brukes som en IP-telefon, slik at du også kan ringe gratis når du er i en trådløs sone. Det finnes allerede flere profftelefoner fra Qtek og Nokia som kan anvende trådløse nett. Både Sony Ericsson og BenQ Siemens har lovet å ha slike modeller klare over nyttår.

Mobilnettet vil også få en oppgradering neste år, slik at du kan få raskere Internett. I første halvdel av neste år oppgraderer de norske operatørene 3G-nettet med en ny teknologi kalt HSDPA. Det nye nettet vil være fem ganger så raskt som 3G-nettet er i dag. Da kan du surfe like raskt via mobiltelefonen og en bærbar datamaskin, som det du gjør med bredbåndslinjen hjemme i dag. Og det enten du er hjemme, på besøk eller på hytta. Så lenge du har mobildekning, har du internett.

- Det oppgraderte 3G-nettet vil åpne mange dører. Du har fast tilgang til Internett i 1,7 Mbps hastighet, og slipper å måtte finne frem til en trådløs sone. Da kan vi begynne å snakke om ekte mobilt bredbånd, sier produktsjef for BenQ Norge, Stian Andresen.

Satelittsporing, eller GPS, er også noe som mobilprodusentene har begynt å snuse på. Med slik teknologi kan mobilen plassere deg på kartet med et par meters nøyaktighet. Den kan legge opp reiseruter for deg når du kjører bil, og guide deg frem på veien.

Når du er ute og går, kan du be telefonen lete opp nærmeste restaurant, bar, butikk eller hva du måtte søke. Skal du besøke noen, kan du taste inn adressen deres og bli ledet bort til huset deres - gate for gate, sving for sving. Den første mobiltelefonen på det norske markedet med satelittmottaker vil være SXG75 fra BenQ Siemens. Den lanseres mot slutten av året.

Så hvilke modeller er det vi vet vil komme i 2006? Her har du den fulle oversikten >>

Les også
Pansret PDA-telefon
Les også
Fremtidens mobiler?
Les også
Super-3G i 2006
Les også
SE leter etter fremtidens design
annonse

Les også