Tek.no

Nyhet

Microsoft satser på x86-64

Jan Aril Sigvartsen
11 Nov 2004 08:19

Microsoft avgjørelse om ikke å støtte Itanium 2 med sin "Cluster Edition", oppfattes neppe som gode nyheter hos Intel. Windows Server 2003 Compute Cluster Edition rettes istedet for bruk sammen med AMD Opteron eller Intel Xeon EM64T.

Det skal påpekes at dette er den første versjonen som Microsoft begir seg inn på og det er ingen umulighet at det vil komme en egen versjon for Itanium senere.

Itanium-arkitekturen er noe spesiell og det tar derfor ekstra ressurser å utvikle for denne plattformen. Microsoft fokuserer høyst sannsynligvis på de områdene de kan selge mest. Cluster-servere basert på x86-64 har opplevd sterk vekst, noe som gjør dette markedet spesielt attraktivt.

Intel har den siste tiden prøvd å male et suksessbilde av Itanium, men dette er også litt i strid med tidligere uttalelser fra selskapet der man måtte innrømme at prosessoren ikke helt hadde klart å leve opp til forventningene. I sommer ble det sagt at Itanium og Xeon på sikt skal passe ned i samme sokkel. Kanskje dette er en pen måte å fjerne IA64 fra markedet og flytte fokuset over på en annen serie?

Dersom Microsoft klarer å holde tidsplanen vil den første beta-versjonen av Windows Server 2003 Compute Cluster Edition være tilgjengelig første halvdel 2005. Det endelige produktet blir trolig lansert neste høst - midt i beste "dobbelkjernesesong".

(Kilde: Cnet, Intel, X-bit labs)

Les også
Snart Windows for AMD64/EM64T
Les også
Linux i bedriftskritiske systemer
Les også
Mandrake leverer for x86-64
Les også
Linux erstattes med Windows
Les også
Virtual Server fra Microsoft
Les også
Problemer med AMD64 og SP2
Les også
Windows XP x64 får Intel-støtte
annonse

Les også