Til hovedinnhold

Apple sender ut hasteoppdatering for å tette sikkerhetshull

Setter enda en stopper for «jailbreaking».

Niklas Plikk, Tek.no
Niklas Plikk

Apple har akkurat sendt ut en ny oppdatering til iOS-enheter for å tette et sikkerhetshull, kalt iOS 12.4.1.

Ifølge Apple åpner sikkerhetshullet opp for at «en ondsinnet applikasjon kan utføre kode med systemprivilegier».

Eller sagt med andre ord: Oppdateringen tetter et sikkerhetshull som lot brukere «jailbreake» mobilene sine.

Tettet sikkerhetshull de selv åpnet

Sikkerhetshullet som blir tettet i iOS 12.4.1 er imidlertid ikke et nytt hull. Det ble først fikset tilbake i mai, da Apple slapp iOS 12.3, og erklærte at de hadde tettet et farlig sikkerhetshull. Spol tiden frem til juni da de lanserte en større oppdatering kalt iOS 12.4, og plutselig var sikkerhetshullet tilbake.

Ved en feiltagelse hadde de altså gjeninnført problemet de hadde fikset selv. Nå, med iOS 12.4.1, er feilen antagelig fikset for godt.

En katt og mus-lek

Med en jailbreaket iPhone kan man blant annet installere programvare fra andre steder enn Apples App Store, og du får mulighet til å justere ting på mobilen som Apple aldri ønsket å dele med seg. I gamle dager kunne det være alt fra muligheten til å bytte bakgrunnsbilde (det var tross alt ikke mulig i de første iOS-versjonene), eller å justere antallet apper på hjemskjermen. Mer avanserte funksjoner, som å kjøre flere apper samtidig og en utvidet form for kontrollpanel, ble teknisk sett tilgjengelig for jailbreakede mobiler før Apple slapp det selv i store iOS-oppdateringer.

Det har alltid vært en katt og mus-lek mellom Apple og hackerne som har ønsket å jailbreake iPhonene sine. Apple slipper en ny oppdatering, jailbreakerne finner et sikkerhetshull de kan utnytte, og Apple oppdaterer programvaren på nytt for å tette sikkerhetshullet. Og sånn fortsetter det.

I tillegg til iOS-oppdateringen sendte Apple også ut oppdateringer til resten av porteføljen sin, i form av watchOS 5.3.1, tvOS 12.4.1, og macOS 10.14.6.

Snart slipper Apple nye dingser:
Slik blir iPhone 11 »

annonse