Galaxy Fold-skjermen er så myk at du kan skrape den med en fingernegl

Etter lang forsinkelse er Samsungs brettbare mobil – Galaxy Fold – endelig tilgjengelig i butikkene. Foreløpig bare i Sør-Korea, men i løpet av måneden skal den rådyre mobilen også være tilgjengelig i andre land.

At den er skjør er ingen hemmelighet. Den er tross alt brettbar. Samsung skriver til og med tydelig i instruksjonsmanualen som følger med mobilen at du bør være forsiktig med den, og ikke trykke for hardt på skjermen.

Men nøyaktig hvor forsiktig må man være før det går galt? Zack Nelson, bedre kjent som YouTube-kjendisen bak kanalen JerryRigEveryting, kjøpte den rundt 21.000 kroner dyre mobilen i Sør-Korea for å sjekke. Testen hans viste at den store skjermen er så myk at han kunne gjøre permanent skade på den med bare fingerneglen.

Plast, ikke glass

Hvis du aldri har sett videoer fra JerryRigEverything består videoene stort sett av at mobiler som gradvis blir utsatt for verre og verre tortur. Blant annet skrapes skjermen med gradvis hardere metall, for å se hvor mye den tåler.

Ettersom Samsung Galaxy Fold har to skjermer – én smal og liten skjerm på utsiden, og en diger skjerm på innsiden – begynner Nelson med den utvendige. Den har omtrent samme hardhet som vanlige mobiler, hvor det er antydninger til småriper ved nivå seks, og dypere kutt ved nivå syv.

Da han skal teste den innvendige skjermen ser han småriper allerede ved nivå to, og dypere kutt ved nivå tre.

– Det gjør ganske vondt å se skraper så tidlig, sier Nelson i videoen, før han begynner å sjekke om han kan gjøre merker med bare fingerneglen. Noe han også klarer.

Han sier han ikke er veldig overrasket. Det er tross alt bare et plastbelegg på skjermen, og ikke herdet mobilglass, slik vi er vant til på vanlige mobiler. På grunn av konstruksjonen er det heller ikke mulig å legge på en skjermbeskyttelse.

Definitivt ikke sandbeskyttet

Samsung Galaxy Fold var først tenkt på markedet i april i år, men ble utsatt da flere av testenhetene de sendte ut til teknologijournalister verden over ble ødelagt i løpet av kort tid. Én av årsakene var at støv og smuss kom seg inn under skjermen, og skadet den. Dette skal være forbedret i utgaven som nå er i salg.

Dette måtte naturligvis testes, og Nelson tok derfor litt sand og grus, og drysset over skjermen, før han lukket mobilen igjen. Til tross for de nye plastbitene på topp og bunn av skjermen, som skal bidra til å forhindre at smuss kommer inn under skjermen, hører man godt i videoen at noe har funnet veien til brettemekanismen. Samsung har for øvrig aldri kalt mobilen støvtett eller støvbeskyttet, så dette er naturligvis ikke noe som anbefales å gjøre.

Tålte brettetest

For å runde av testen blir det også sjekket om mobilen kan brettes motsatt vei. Dette overlever den overraskende nok, selv om den begynner å knekke litt ved en av antennelinjene. Her må du imidlertid ta i hardt for å skade den.

Til tross for tilsynelatende dårlige resultat hos JerryRigEverything, klarer Samsung Galaxy Fold seg langt bedre enn den eneste andre konkurrenten på markedet, Royole Flexpai. For det skal ikke glemmes at dette er en helt ny og potensielt revolusjonerende formfaktor. Det vil nok ta flere generasjoner før vi kan forvente at mobiler med denne formfaktoren tåler like mye som dagens mobiler. Om Huawei noen gang slipper sin Huawei Mate X, får vi se om de løser problemet bedre.

Les også
Huaweis brettbare Mate X kommer i salg neste måned
Les også
Nå slippes Samsung Galaxy Fold i Norge
annonse