Til hovedinnhold

Pioneer har laget en Blu-ray-plate med skyhøy kapasitet

Én terabyte med platelagring lurer i horisonten.

Blu-ray har kanskje ikke hatt den samme eventyrlige kapasitetsveksten som harddiskene har hatt. Filmene har stort sett fått plass uansett, så de helt store grunnene til å forske mye på området har uteblitt. Det har likevel ikke vært til hinder for flere aktører, og nå melder Pioneer at de har klemt inn hele 256 GB med data på én plate.

Trikset Pioneer bruker innebærer en litt annen oppbygning av de fysiske platene enn det som er vanlig. Pioneer har delt den opp i et styringslag, og en serie med lagringslag. Tradisjonelt er disse lagene i ett og samme lag, men med Pioneers løsning kan det i teorien stables en rekke lagringslag på hverandre.

Én terabyte er mulig

Vanlig oppbygning versus Pioneers, med eget styrelag.Foto: Pioneer

Det praktiske eksemplet som nå er presentert har er en total kapasitet på 256 GB, på en vanlig enkeltsidig plate. Ved å ta i bruk en dobbeltsidig plate snakker vi plutselig om 512 GB. Pioneer har også nevnt at teknologien kan brukes for å lage plater med en kapasitet på én terabyte, men dette ligger et stykke inn i fremtiden.

Det beste av alt er nok at platene skal fungere rett inn i normale Blu-ray-enheter, slik at du ikke trenger ny maskinvare. En oppdatert programvare er alt som skal til.

Ikke først

Denne kapasiteten er rundt ti ganger så høy som den opprinnelige, men det er på langt nær den første platen som tøyer strikken. For mange år siden viste Pioneer frem en konseptmodell med hele 20 lag og 500 GB med lagringskapasitet, men når og ikke minst om denne enheten skulle komme på markedet var det stor usikkerhet rundt.

Andre har også snust på 500 GB. Den amerikanske elektronikkprodusenten General Electric (GE) meldte for noen år siden at de var rett rundt hjørnet med sin Super-Blu-ray, men det helt store gjennombruddet synes å ha uteblitt.

Likevel spørs det om ikke toget har gått for optiske plater som lagring for hvermannsen. Dagens harddisker med kapasiteter på opptil seks terabyte gjør stort sett nytten som lagringsenhet for bilder, tekst og video, mens Internett i større og større grad tar over som distribusjonskanal for både filmer og serier. Enkelte bedrifter har imidlertid behov for teknologien, og blant annet Facebook kjøper titusner av dem for lagtidslagring av brukerdata.

Noen har større lagringsbehov enn andre:
Sjekk hvordan NRK lagrer 3,3 millioner gigabyte med data » (Ekstra)

(Kilde: Pioneer, via VR-Zone)

Les også
«Vidunderplata» som egentlig var overlegen
Les også
To kjemper har lansert en ny lagringsplate
Les også
Denne Blu-ray-platen varer i 1000 år
annonse