Til hovedinnhold

Dårlig dekning? ­– Bytt telefon!

Derfor stryker topptelefonene i antennetest.

iStockPhoto

I Danmark har landet telemyndigheter i Erhvervsstyrelsen undersøkt hvor stor dekningsforskjellen er med en god og en dårlig mobiltelefon. Konklusjonen er at bor du i et område med dårlig dekning, bør du droppe de fancy smarttelefonene og heller gå til innkjøp av en enkel GSM-telefon.

Vi har tidligere skrevet om forskningsprosjektet ved Aalborg universitet, der man har undersøkt forskjellige telefoners mottakskvalitet i GSM 900-båndet. Årsaken til at man har valgt å teste i GSM-nettet, er at det er dette nettet som har best dekning i de områdene der dekning er mest kritisk, og i distriktene.

Mange av de mest populære telefonene i markedet kom langt ned på lista når det gjaldt mottakskvalitet. Årsakene er sammensatte. Én årsak er at dagens mobiltelefon er mindre og har mindre antenner enn 10-15 år gamle mobiltelefoner. En annen årsak er at dagens telefoner gjerne har støtte for både GSM (2G), 3G, 4G og Wi-Fi. Jo flere frekvensbånd som skal støttes, jo mer komplisert blir telefonen, og leverer paradoksalt nok dårligere mottaksforhold for alle frekvensene.

Erhvervsstyrelsen ønsker derfor et EU-vedtak om merking av antennekvalitet på mobiltelefoner, i likhet med dagens energimerking av vaskemaskiner og kjøleskap.

Vil ha bevisste mobilkunder

12 EU-land støtter allerede kravet om merking. Disse er, i tillegg til Danmark, Sverige, Tsjekkia, Latvia, Esland, Litauen, Finland, Polen, Slovakia, Nederland, Tyskland og Storbritannia.

– Vi vil at bransjen selv skal merke telefonene ut fra mottakskvalitet, slik at kundene kan gjøre bevisste valg utfra sine behov, sa Robert Lindgaard fra den danske Erhvervsstyrelsen på Post- og teletilsynets frekvenskonferanse i Lillesand.

Lindgaard forteller at dekningsdiskusjonen er en årlig foreteelse i Danmark. Når sommeren kommer og danskene reiser ut til sine sommerhus, oppdager de kanskje at utendørsdekningen er så som så, og at innendørsdekningen er ikke-eksisterende.

– Hver sommer kommer nyhetsartiklene om folk som har dårlig dekning eller ikke har fått ringt 112. Danskene forventer dekning overalt, alltid. Det er vanskelig å forklare at det er en umulig oppgave, sier Lindgaard.

Robert Lindgaard jobber i det danske Erhvervsstyrelsen, som er det danske motstykket til Post- og teletilsynet.Foto: Ida Oftebro/Mobilen.no

Vil ha felles standard

Mange har opplevd å være uten signal på steder der de ifølge mobiloperatørenes dekningskart skulle ha god dekning. Dette kan skyldes telefoner med dårlige mottaksforhold, men det kan også skyldes at mobiloperatørene ikke opererer med felles standarder for sine dekningskart. Dette vil Erhvervsstyrelsen gjøre noe med.

Nå har de samlet alle de danske mobiloperatørene for å samarbeide om en felles standard for dekningskart, slik at forbrukerne kan være sikre på at de sammenligner epler og epler når de sjekker hvem som har best dekning i sitt område.

Lindgaard illustrerte også hvor stor forskjellen var mellom en telefon med god mottakskvalitet, og en dårlig. I et område som det populære hytteområdet Tisvildeleje på Sjælland, ga den gode telefonen en arealdekning på over 80 prosent, mens den dårlige ga under 60 prosent.

Bortskjemte dansker

Sammenlignet med Norge, er danskene bortskjemt når det kommer til dekning. Uten brysomme fjellformasjoner, og med relativt mye mindre areal, er danskene allerede oppe i en arealdekning på 98 prosent på GSM. Til sammenligning har Telenor en arealdekning på ca. 82 prosent på sitt GSM-nett, som er det nettet med best arealdekning i Norge.

Likevel pågår det en diskusjon i Danmark om man skal tillate nasjonal gjesting. Oversatt til norske forhold, vil det si at NetCom-kunder kunne ringt via Telenors nett overalt der NetCom ikke har dekning. Dette vil i teorien kunne gi 100 prosent arealdekning.

Lindgaard mener det er mange gode grunner til å ikke innføre nasjonal gjesting, ikke minst at det vil være ødeleggende for konkurransen på infrastruktur, og fjerne insentivet for mobiloperatørene til å bygge ut nettene sine.

Den beste telefonen ifølge den danske undersøkelsen? En GSM-telefon fra Doro. Alle toppmodellene, som Galaxy S4, iPhone 5, iPhone 4S og Nokia 925 (undersøkelsen er fra 2013), havnet helt i bunnen av lista.

Les mer: Nå skal det bli orden på norske dekningskart

annonse