Til hovedinnhold

– Xbox One er 40 ganger kraftigere enn Xbox 360

Frisk påstand fra Microsoft, men er den sann?

Microsoft

Det er ingen tvil om at Xbox One kommer til å bli en liten kraftplugg. Da Microsoft løftet sløret av den nye spillkonsollen i forrige uke, skrøt de av at den ville være 10 ganger så kraftig som Xbox 360.

Som om ikke dette burde være mer enn godt nok for de fleste, har det dukket opp enda flere fanfarer fra selskapet. Et par Xbox-talsmenn påstår nemlig at den svarte boksen kommer til å være hele 40 ganger kraftigere enn forgjengeren – takket være magien til nettskyen. Men ikke alle er like overbeviste.

Én fysisk – tre i nettskyen

Kontrolleren vil uansett se slik ut – uavhengig av nettskyen.Foto: Microsoft

Ideen er visstnok at for hver fysiske Xbox One-maskin som blir bygd, setter Microsoft opp prosessorkraft og lagringskapasitet tilsvarende tre eksemplarer ute i nettskyen.

Påstanden kommer fra Jeff Henshaw, som er prototypesjef for Xbox One. Til Xbox 360 – The Official Magazine sier han at de gjør dette slik at utviklere kan ta utgangspunkt i at det vil være tre ganger så mange ressurser å rutte med til spillutviklingen.

– Ingen grense

Talsmann for Xbox Australia, Adam Pollington, sier det rett ut i et intervju med Stevivor.com:

– Det har blitt sagt at Xbox One er 10 ganger kraftigere enn Xbox 360, så vi er i praksis 40 ganger så kraftige som Xbox 360, i kraft av ytelsen fra skyen.

Pollington mener at det egentlig ikke er noen grenser for hvor langt prosessorkraften til Xbox One kan gå, ettersom nettskyen er noe som vil utvikle seg og vokse over tid.

Dyp skepsis

Jonathan Blow.Foto: sijm2007 / Wikimedia Commons

Ikke alle svelger disse friske påstandene rått. Den uavhengige spillutvikleren Jonathan Blow, som blant annet har skapt spillet Braid fra 2008, uttrykker dyp skepsis på Twitter, ifølge Destructoid.

«Kan noen spørre om disse sagnomsuste 300 000 serverne er ekte maskinvare, eller bare den totale størrelsen på Windows Azure», tvitrer spillmakeren, med henvisning til Microsofts nettskyplattform og selskapets kunngjøring om at Xbox One vil kjøre på 300 000 servere verden rundt når konsollen lanseres.

Blow lurer på hvordan installasjon og vedlikehold av dette enorme antallet servere skal finansieres, og at pengene neppe kommer fra salget av spillkonsollen. I tillegg er det et spørsmål om det kanskje er snakk om virtuelle servere:

«Jeg kan koke sammen 10 000 virtuelle servere for hver vert. De ville alle sugd», fortsetter Blow, før han avslutter: «Du kan ikke gjøre 300k servere tilgjengelig uten å sparke alle andre kunder ut av tjenesten».

Hvis du lurte:
Dette er maskinvaren til Xbox One »

(Kilder: Xbox 360 – The Official Magazine, Stevivor.com og Destructoid via DVICE)

annonse