Nyhet

Bygget hele PC-en i en vindtunnel

Nå bidrar den til kreftforskning.

De fleste slår seg til ro med et helt vanlig kabinett når de kjøper en ny maskin. En helt ordinær kasse, gjerne sort, laget av stål, aluminium og plast med en eller annen form for særpreg. Men den selverklærte nerden Mike Schropp er ikke som folk flest. Med en rekke spesielle og unike kabinetter på merittlista, har han lå plassert sin nyeste PC midt i en stor vindtunnel.

sin egen blogg har han nå lagt ut et stort innlegg, med en rekke bilder og informasjon om prosjektet.

– For ikke så lenge siden jobbet jeg på et annet prosjekt, der jeg måtte beregne kravene til kjøling. Jeg tenkte for meg selv at det ville vært kult å bygget en fullt fungerende vindtunnel i liten større, som et kabinett for en datamaskin. Ideen satt i et fjernt hjørne av hjernen min, frem til jeg bestemte meg for å bygge en ny maskin. En maskin for medisinsk forskning, som vil donere all sin tid til kreftforskning, skriver Schropp.

Etter en stund med bygging, har resultatet blitt temmelig spektakulært.

Konsepttegninger for luftstrømmen.Foto: Mike Schropp/Totalgeekdom.com
Maskinen under konstruksjon.Foto: Mike Schropp/Totalgeekdom.com
Viften er enorm.Foto: Mike Schropp/Totalgeekdom.com
Mike Schropp har bygget hele maskinen inn i en stor vindtunnel.Foto: Mike Schropp/Totalgeekdom.com
Komponentene og kontrollpanelet.Foto: Mike Schropp/Totalgeekdom.com

Enorm vifte

Konseptet er ganske enkelt. Man plasserer en enorm vifte i den ene enden av maskinen, har en trakt ned mot området der komponentene sitter, og en trakt som spytter luften ut igjen. På den måten vil luften få stor fart over komponentene som skal kjøles ned, mye større fart enn viften ville klart å skape på egenhånd.

Maskinen er i stor grad laget av MDF-plater, med aluminiumslister langs hjørnene. Selve maskinen sitter i midten, et område av kreasjonen som er laget av plexiglass så man kan se innholdet. I enden sitter en enorm vifte, som egentlig brukes til lufteanlegg, kjørende på en litt lavere hastighet enn normalt for å begrense lydnivået. Det hele styres fra et eget kontrollpanel, som blant annet viser temperaturen på prosessoren.

Viften kan dytte 2000 kubikkmeter luft i timen, med en lufthastighet på rundt 25 km/t. Men det er før vindtunnelen, og i det smale gapet mot maskinen øker denne hastigheten til mellom 40 og 50 km/t. Med langt høyere hastighet kan varmen transporteres vekk mye raskere, noe som gir rom for å overklokke maskinen. Schropp skriver selv at han har fylt maskinen med røyk, for å se at luftflyten rundt komponentene er optimal.

Maskinen i seg selv er bygget rundt en Intel Core i7 3770k-prosessor og to Radeon HD 7970-skjermkort. Prosessoren er overklokket til 4,5 GHz ved 1,22 volt, men Schropp sier selv at han trolig kan nå 4,8 GHz uten problem, mye fordi temperaturen på full last i dag bare ligger på mellom 63 og 65 grader. Skjermkortets kjerne er overklokket fra originale 1000 Mhz, til 1225 MHz.

Forsker på kreft

Maskinen går nå døgnet rundt, med én bestemt oppgave; kreftforskning. Den er koblet opp til IBMs «World Community Grid», et verdensomspennende nettverk som fungerer som en virtuell supermaskin. Mange tusen maskiner dedikerer hver litt av sin prosessor og sitt skjermkort,som tilsammen gir solid regnekraft for forskning på kreft, AIDS, Malaria og mange andre sykdommer og medisinske forskningsområder.

Det er nettopp derfor maskinen har to skjermkort. Til slik datahåndtering er skjermkort overlegne, og to av dem leverer solide resultater. Hver dag tygger maskinen unna 8000 «workunits», omtrent 20 ganger så mye som snittet i IBMs nettverk. På en drøy måned har maskinen håndtert data for kreftforskning tilsvarende 750 dager.

– Ved å donere datakraft bidrar du aktivt til en verdig sak. World Community Grid har utallige prosjekter tilgjengelig, skriver Schropp, som har koblet alle maskinene han har til dette nettverket.

Du kan se flere bilder av maskinen og lese Schropps egne ord om prosjektet, på Totalgeekdom.com.

(Bildene i denne saken er gjengitt med tillatelse fra Mike Schropp.)

Les også
IBM vil bygge fremtidens datamaskiner med «elektronisk blod»
Les også
Dette kan du få til på 30 minutter
Les også
Disse ti sakene klikket vi mest på i 2012
Les også
Husker du alt som skjedde i 2012?
Les også
Dette er årets beste produkter
annonse