Til hovedinnhold

– Nettbrettet sluker bokstavene mine!

Uke to med nettbrett som PC begynner å tære på humøret.

Kurt Leikanger, Amobil.no

Det går mot slutten på den første uken med nettbrett istedet for PC. Jeg har lest igjennom kommentarene til den innledende artikkelen til forsøket. Her er det mange gode råd om hvilken programvare jeg bør velge, og også en del kommentarer til valget av brett.

Som nevnt sist, jobber jeg nå på et nettbrett fra Samsung, Galaxy Note 10.1. Jeg kunne ha brukt andre brett. Men oppgaven går ut på å sjekke hvor langt jeg kommer med et Android-brett som erstatning for en PC. Da er utvalget mer begrenset. Planen er å gjøre samme øvelse med iPad og Windows RT. Det blir på et senere tidspunkt.

Nettbrettet sluker bokstaver, og jeg blir sur

Nå er det Android som gjelder. Meg og Android.

Pokker.

Der skjedde det igjen. Jeg hadde akkurat skrevet inn en lang setning, og skulle bare rette en feilstavelse ved å hakke et par ganger på "backspace".

Men hva skjer? Jeg sletter en bokstav, og så to, og slipper tasten. Deretter fortsetter tastaturet å slette på egenhånd. Uten noen mulighet for å gripe inn, blir jeg sittende og stirre på teksten som forsvinner fra skjermen. Hvor mye blir borte denne gangen?

Etter å ha slukt et par setninger er nettbrettet forsynt, og jeg kan fortsette.

Så, hvor var jeg?

Jo, det var Android og meg, og spørsmålet om hvor lenge vi må sloss med hverandre, før vi kommer til et kompromiss som gjør det mulig å samarbeide.

Sånn. Nå trykker jeg på "lagre", i håp om at det skal være mulig å hente frem igjen teksten neste gang tastaturet får sletteanfall. Disse anfallene kommer litt for hyppig, og jeg kjenner at min tålmodighet med dette prosjektet er i ferd med å renne ut.

Office må til

Som en av dere skrev i forumet – det er både tekstbehandlingsprogram og en brettversjon av Photoshop på Galaxy Note 10.1. Office-programmet heter Polaris Office, og kan blant annet brukes til opprettelse av tekstdokumenter, regneark og presentasjoner.

Jeg har i tillegg lastet ned Quickoffice Pro HD, og OfficeSuitePro med QuickSpell. QuickSpell er en egen app som gir programmet stavekontroll med norsk ordliste. Programmene koster rundt hundrelappen, med et tillegg på 20-30 kroner for stavekontrollen.

Der slukte tastaturet nok et par setninger. Nå trykker jeg på "Angre", og under over alle under – nettbrettet angrer, og gulper teksten opp igjen. Var det virkelig så enkelt?

"Ctrl z" fungerer imidlertid ikke.

Jeg prøver meg frem

Nå burde jeg antakelig skrive noe fornuftig om fordeler og ulemper ved de ulike redigeringsprogrammene jeg har på brettet. Og hvorfor bruker jeg ikke bare Google Disk, som er gratis?

Det er ikke godt å si. Jeg kunne sikkert ha brukt et hvilket som helst av disse programmene. Når jeg får tid, skal jeg se nærmere på hvilke funksjoner de forskjellige løsningene støtter.

Nå skriver i OfficeSuite Pro. Det minner mye om det jeg er vant til fra PC, og det er OK. Her er stavekontroll, ordtelling og muligheter for å formatere teksten. Tekstformatering trenger jeg egentlig nokså sjelden, men jeg kan lage punktlister, bruke innrykk og mye annet. Målet er å prøve alle løsningene – jeg har tre uker igjen.

Stor skjerm, men dårlig oppløsning

Jeg må komme med en tilståelse. Jeg bruker en stor skjerm. Brettet har ikke egen HDMI-utgang, men jeg fikk tak i en adapter som jeg kunne plugge i ladeporten på Galaxy Note 10.1.

Du kan si mye om Samsungs tilbehør, men hvorfor i huleste er det umulig å bruke tastatur og storskjerm samtidig? Plugger jeg adapteren i utgangen på brettet, dukker bildet fra Galaxy Note 10.1 opp på skjermen. Men når jeg setter brettet i tastaturdokken, og plugger adapteren til porten på dokken, kommer det ikke noe bilde. Aner du ikke hva adapter, porter og dokker er for noe, gjør det ikke så mye.

Poenget er at du må velge mellom stor skjerm, eller Samsungs tastatur.

Oppløsningen på den store skjermen er den samme som på nettbrettet. På nettbrettet er oppløsningen til å leve med. På den 23 tommer store skjermen jeg har på skrivebordet blir det i snaueste laget.

Løsningen ble å skaffe et nytt tastatur. Jeg valgte et Targus-tastatur med Bluetooth. Resultatet er at jeg nå har ekstern skjerm, eksternt tastatur og mus til nettbrettet.

Fortsatt ikke en PC

Du må gjerne argumentere for at jeg herved har beveget meg et stykke bort fra det å jobbe på et nettbrett. Men det er nettbrettet som er kjernen i oppsettet. Tastaturdokken kan jeg bruke når jeg er på farten, mens skjerm og Bluetooh-tastatur skal få stå igjen på kontoret.

Tilbehøret gjør det enklere å jobbe på nettbrettet. Men det skaper også noen utfordringer.

Tastaturet har alle bokstavene det skal ha, og de står på riktig plass. Så langt, alt vel. Men når jeg av gammel vane vil veksle mellom programmer, eller bruke snarveier til ulike funksjoner, oppfører brettet seg som oftest ulikt PC-en.

Høyreklikker jeg på musa for å merke tekst eller velge funksjonsmenyer, er jeg brått kastet ut av programmet jeg jobber i. Bruker jeg rulletasten i en app, havner jeg på startskjermen før jeg vet hva som egentlig skjer.

Men nå skal jeg bare legge noen bilder på denne artikkelen, før jeg tar laaang helg. Nettbrettet får ikke være med i 17.mai-toget.

Få også med deg første del i denne serien:
– Hjelp, jeg må bytte ut PC-en med nettbrett

annonse