Nyhet

Ny verdensrekord i trådløs overføring

Tyske forskere overførte 40 gigabit i sekundet over én kilometer.

Tyske forskere ved Fraunhofer-instituttet og Karlsruhes teknologiske institutt har fått til en aldri så liten verdensrekord. Alle som drømmer om en trådløs framtid kan gni seg i hendene: Tyskerne har nemlig klart å presse ut en trådløs overføringshastighet på 40 gigabit i sekundet over en avstand på én kilometer – og det er en ny verdensrekord.

Til sammenligning klarer dagens mest avanserte og kommersielt tilgjengelige trådløse teknologi, 802.11ad, å skvise ut makshastigheter på 7 Gb/s. Dette fungerer derimot bare på korte avstander.

På linje med fiber

Den kjappe teknologien fra Fraunhofer og Karlsruhe heter «Millilink», og skal ifølge ExtremeTech være vis-à-vis med de raskeste fiberoptikknettverkene i dag.

Enda mer imponerende trådløs overføring har riktig nok blitt gjennomført i kontrollerte former på laboratorier, men Millilink-forsøket er det hittil raskeste av sitt slag ute i den virkelige verden.

Apropos den virkelige verden: Gjennombruddet til Millilink kan bety raskere trådløst nett for alle, men vil være spesielt nyttig for de som bor på landet og de som ikke kan dra nytte av fiber.

Enormt spektrum

Millilink klarer å oppnå 40 Gb/s ved å utnytte hele 80 GHz av det trådløse spekteret mellom 200 og 280 GHz. Vanlige trådløse routere benytter skarve 20 MHz i områdene 2,4 GHz eller 5 GHz.

80 GHz betyr mye mer båndbredde, og dermed større overføringsytelser. ExtremeTech mener at det burde være mulig å få til langt høyere ytelser enn 40 GB/s med litt utvikling av teknologien.

Korte bølger

Brikken er liten fordi bølgelengdene er små.Foto: Fraunhofer IAF

Overføring oppe i 200 og 280 GHz har imidlertid en ulempe. Det er nemlig ikke uten grunn at de fleste av dagens trådløse overføringsteknologier, som standard WiFi, 3G og LTE, trives (og knives) nede i de lavere spektrene.

Jo høyere opp i spekteret, jo kortere blir bølgelengdene. Lange bølgelengder i de lave områdene klarer å gå gjennom vegger og andre hindere, mens korte bølger, som ved Millilink, takler ikke hindere like godt. De er derfor avhengige av klar bane mellom sender og mottaker. Systemet er med andre ord begrenset til blant annet transmisjon over hustak, men dette kan likevel være tilstrekkelig for å motta raskt Internett.

Korte bølgelengder betyr også at antennene ikke behøver å være store sakene. Mottakerbrikken på Millilink er bare 4 × 1,5 mm stor.

Nå gjenstår det bare å se om denne teknologien blir utbredt i forskningsmiljøer og til slutt i industrien og på markedet.

Lampene vil også være med på leken:
Framtidens WiFi går via lampene dine »

(Kilder: Fraunhofer IAF via ExtremeTech)

Les også
Denne 3D-sensoren kan se deg gjennom vegger
Les også
Framtidens WiFi går via lampene dine
Les også
For første gang får The Gathering trådløst nett
Les også
Knuser båndbredderekord
Les også
Ny rekord i trådløs dataoverføring
Les også
Lager lynraskt trådløst nettverk med laserpekere
annonse