Til hovedinnhold

Anmelder svensk IT-minister for å skape debatt

Uventet fremstøt fra piratene i nabolandet.

Wikipedia Commons

Det norske piratpartiet er relativt nyopprettet, men det svenske søsterpartiet har vært en synlig aktør i det politiske landskapet helt siden 2006 og har representanter i EU-parlamentet.

Med stadig nye innstramninger i åndsverklovgivningen, som også gjelder Norge, har det svenske piratpartiet nå tydeligvis sett seg nødt til å ty til et aldri så lite stunt.

Anmeldte minister

Som nettstedet Torrentfreak skriver gikk partiet nylig til det skritt å anmelde den svenske IT-ministeren Anna-Karin Hatt til politiet, angivelig for brudd på opphavsretten. Partiet har også skrevet et debattinnlegg om saken hos Aftonbladet.

Representanter for partiet har nemlig over en periode fulgt ekstra godt med på ministerens Internett-aktivitet og angivelig funnet ut at hun har kommet i skade for å publisere opphavsbeskyttet materiale på Instagram.

Materialet det er snakk om er blant annet Tommy & Tigern-tegneserier og tegninger til flere store filmer som Ringenes Herre, Da Vinci-koden og Monty Python og ridderne av det runde bord.

Hensikten med anmeldelsen er ifølge det svenske piratpartiet å synliggjøre hvor enkelt det er å begå overtramp, dersom lovene skal følges konsekvent.

Vil bare skape debatt

– Når ikke engang den svenske IT-ministeren klarer å følge åndsverkloven kan man ikke forvente at vanlige Internett-brukere skal føle seg forpliktet til å følge et slikt utdatert lovverk, sa talsmann for partiet Torbjörn Wester til Torrentfreak.

Wester la til at regjeringen og parlamentet, gjennom å vedta disse lovene, har gjort det umulig å leve et moderne liv og være aktiv på Internett uten å være en kriminell.

Anmeldelsen er kun ment å skape debatt, og Wester verken tror eller håper at ministeren vil bli straffet for det uskyldige lovbruddet. I likhet med det norske piratpartiet ønsker han tvert imot å avkriminalisere ikke-kommersiell deling av åndsverk.

I mellomtiden trappes jakten på norske pirater opp:
Ny allianse skal bekjempe piratkopiering på norsk jord »

(Kilde: Torrentfreak)

annonse