Nyhet

Nytt hovedkort lover gull og grønne skoger

ASRocks nye kreasjon skal være skreddersydd for «Bitcoin-graving».

Taiwanske ASRock er nok mest kjent for sine hovedkort, og nå har de tryllet frem noe som du ikke ser hver dag: ATX-hovedkort med plass til seks grafikkort. Og mens vi nok er mest vant til at flere skjermkort brukes i kraftige spillmaskiner, prøver ASRock her å friste folk ute etter økonomisk gevinst.

Det hele dreier seg naturligvis om bitcoin – den digitale valutaen som kunne gjort deg rik dersom du i sin tid var villig til å blåse noen hundrelapper på et høyst spekulativt og nærtil latterlig konsept.

Penger ut fra intet

ASRock lokker med gull.Foto: ASRock

Bitcoin er nemlig en digital valuta helt frikoblet fra andre valutaer og økonomiske systemer – og rikdommene kan tilsynelatende manes ut av løse lufta. Enhver med en kraftig nok datamaskin kan nemlig sette den til å «grave» frem nye bitcoin-er ved å løse kompliserte regneoppgaver lastet ned fra Internett, og bitcoin ser ut til å stadig øke i verdi – for et par dager siden steg den med nesten 25 prosent over natten.

Men for å generere en slik bitcoin trenger du altså regnekraft, og mye av det. Det er en jobb moderne grafikkort trives godt med, og her har vi altså livsgrunnlaget for ASRock H81 Pro BTC og ASRock H61 Pro BTC.

Den største forskjellen på disse to hovedkortene er at H81 er for nye sokkel LGA1150, altså Intels nye «Haswell»-generasjon, mens H61 er for deg som gjerne vil bruke en eldre Intel-prosessor med LGA1155-sokkel.

ASRock H81 Pro BTC.Foto: ASRock

For begge hovedkortene er det altså støtten for mange skjermkort som står i sentrum. De har én PCIe x16-kontakt og fem PCIe x1-kontakter, og utstyrt med to ekstra molex strømkontakter for å forhåpentligvis kjøre stabilt under all belastningen.

Men lønner det seg?

Før du nå løper til nærmeste datasjappe med dollartegn i øynene, minner vi på at du skal ha en ganske så heftig rigg for å kverne ut nok bitcoin til at du kan dø som en særdeles holden person. Med det svært potente AMD Radeon HD 7970 brukte vi i sommer nærmere to uker på å tjene 15 norske kroner, og selv om bitcoin-verdien har gått opp siden da, vil det fremdeles ikke være spesielt lukrativt.

Du kan riktignok si at det er penger som kommer inn uansett, men ta med i regnestykket at et godt konvensjonelt grafikkort koster noen tusenlapper, og at strøm heller ikke er gratis. Det kan ganske enkelt ta lang tid før du går i pluss, om det da i det hele tatt vil skje, siden det blir mer krevende å grave ut bitcoin ettersom flere henger seg på.

Folk som vil satse hardt på utvinning av bitcoin ønsker nok derfor heller å bruke spesialisert maskinvare kalt ASIC-gravere, som klarer biffen langt raskere og mer effektivt. Disse finnes også i grafikkort-format som kan fint brukes med ASRocks nye hovedkort, men da havner vi også i en helt annen prisklasse enn med vanlige GPU-er.

Nysgjerrig på Bitcoin?
Få med deg vår grundige innføring >>>

Kilde: XbitLabs

Les også
Verdien på Bitcoins tar av
Les også
Hackere stjal tusenvis av Bitcoins
Les også
Norske Kristoffer ble Bitcoin-millionær over natten
Les også
Slik bruker du Internett-pengene Bitcoin
annonse