Mobilgigant: Våre kunder blir masseavlyttet

Vodafone med global rapport om overvåking.

Mobilgiganten Vodafone sier at kundene deres i flere land utsettes for massovervåkning av landets egne myndigheter.

Dette skjer gjerne ved hjelp av kabler inn i selskapets nett, som gjør det mulig med både direkteavlytting og sporing av enkeltkunders bevegelser, skriver Wall Street Journal.

Vodafone er verdens nest største mobiloperatør etter China Mobile, og har operasjoner i 29 land. Ifølge selskapet er avlytting utbredt i flere av landene der de opererer.

Vodafone anerkjenner kundenes rett til privatliv, men påpeker at de ikke kan drive i strid med loven i landene der de opererer. I «ca seks» av landene, er Vodafone pålagt ved lov å legge til rette for avlytting, mens i land som Albania, Egypt, Ungarn, India, Malta, Qatar, Romania, Sør-Afrika og Tyrkia er det forbudt ved lov å offentliggjøre informasjon om avlytting eller overvåking av telefonaktivitet, skriver selskapet i sin 20-siders rapport om masseovervåking fra myndighetenes side.

Vil presse nasjonalstater til mer åpenhet

Vodafone planlegger å gi ut rapporten én gang i året, og håper myndighetene i de enkelte land vil imøtekomme oppfordringen om større åpenhet rundt avlytting og overvåking av mobilnettverk. Vodafone mener det er nasjonale myndigheter, ikke mobiloperatører, som står nærmest til å skape mer åpenhet rundt temaet.

Varsleren Edward Snowden har tidligere avslørt hvordan den amerikanske etterretningstjenesten NSA systematisk overvåker all mobilkommunikasjon i enkelte land. Med sin rapport bekrefter Vodafone at dette foregår i enkelte land der de opererer, i regi av landets egne myndigheter.

Les mer: Det norske mobilnettet er verdens sikreste

Kilde: Wall Street Journal

Les også
Amerikanerne vil ha retten til å snoke på deg overalt i verden
Les også
Dropper planer om avlyttingssikre Twitter-meldinger
Les også
Utviklere ble presset til å gjøre avlytting enklere
Les også
Har laget supersikker telefon
Les også
Selger personvernet for småpenger
annonse