Tek.no

Nyhet

Apple har tatt livet av iPod

Etter 13 år setter Apple sluttstrek i det stille.

Mye kan sies om iPod. Det var ikke den første, det var ikke den beste - og den var langt ifra den billigste - men det var definitivt mp3-spilleren som sparket igang en revolusjon i musikkbransjen.

Før den første iPoden dukket opp i oktober 2001, var bærbare mp3-spillere et heller obskurt fenomen, men Apple endret på alt dette.

Tilsynelatende alle hadde en iPod en periode, samtidig som fildelingstjenester skapte et mareritt for en bakstrebersk og surmaget musikkbransje. Det ble starten på en musikkrevolusjon.

Etter introduksjonen den gang, har Apple lansert en lang rekke nye versjoner av iPod, men den originale iPod «Classic», har alltid vært en del av tilbudet.

Fjernet

Frem til nå.

Etter at Apple oppdaterte sin nettbutikk etter tirsdagens lansering, var iPod Classic forsvunnet fra vareutvalget. Musikkspilleren har ikke blitt oppdatert siden den ble revidert i 2009, og det har lenge blitt spekulert i om den vil fases ut. Den siste tiden har den bare blitt solgt i utgave på 160 gigabyte, og med mobiltelefoner og langt mindre musikkspillere med like mye lagringskapasitet, har den gamle klumpen utspilt sin rolle.

Med fjerningen av iPod Classic fra vareutvalget, har nå også Apple fjernet sitt siste produkt som har hatt den gamle 30-pins kabelen, som ble startet utfaset med iPhone 5.

Apple vil fortsette å selge iPod i Shuffle, Nano og Touch-utgaver, men det rene musikkspiller-markedet har vært i dramatisk fall de siste årene.

Markedet som forsvant

For Apple er iPod-markedet i ferd med å bli helt uviktig, noe en også kan se på utviklingstakten de siste årene. Selskapet har ikke lansert en ny iPod-modell siden september 2012.

Tall for Norge viser at mp3-spillermarkedet har gått ned fra 585.000 enheter i året i 2006, til et antatt salg på 50.000 enheter i år.

Les mer på Side3:

annonse

Les også