Til hovedinnhold

9 ting du bør vite om «Windows 9»

Neste uke letter Microsoft trolig på sløret.

Neste uke er det ventet at Microsoft vil vise frem sitt neste operativsystem, foreløpig kalt «Windows Threshold». Det er fortsatt ikke sikkert om det blir en like stor oppdatering som Windows 8 var i 2012, men spennende blir det uansett.

Vi har samlet sammen de mest håndfaste ryktene, for å gi deg en idé av hva du har i vente:

1. Navnet vil være Windows 9

Den nye Microsoft-sjefen Satya Nadella har ikke ville sagt noe om hva navnet vil være. .Foto: Microsoft

Selv om de offisielt kaller den neste oppdateringen «Windows Threshold», har flere Microsoft-ansatte røpet at navnet vil være Windows 9. Blant annet dukket det opp en Windows 9-logo opp på den offisielle Weibo-kontoen til Microsoft, og i går nevnte nok en Microsoft-leder Windows 9-navnet.

2. Slippes neste vår

Microsoft har invitert pressen til en Windows-sentrert presentasjon neste uke, den 30. september, hvor vi trolig får se det nye OS-et.

Det er også ventet at en «Technical Preview»-versjon vil slippes, men hvor lett det blir å få tak i den er ikke sikkert.

Den endelige utgaven av Windows 9 vil trolig ikke dukke opp før våren 2015.

3. Blir ikke gratis

Foto: Shutterstock

Ingen vet ennå hvor mye Microsoft vil ta betalt for den neste Windows-utgaven. Den russiske gruppen WZOR hevder at Microsoft ikke vil ta betalt i det hele tatt for Windows 9, og at hele operativsystemet vil bli gratis.

Dette blir avkreftet av ZDNet, som sier at Microsoft vil følge formelen de har brukt før - flere ulike versjoner for ulike typer kunder, men forskjellige priser.

Hvor mye det vil koste er det imidlertid ingen som tør å si noe om.

4. Windows, Windows Phone og Xbox blir ett

Kanskje den største nyheten er at Microsoft nå har slått sammen alle de ulike Windows-gruppene sine, og alle jobber under ett tak. I praksis betyr det at gruppene som jobbet med Windows Phone og Xbox nå går sammen med Windows-gjengen, og lager ett operativsystem, i stedet for tre.

Det betyr ikke at Windows vil se likt ut på alle enheter.

Operativsystemet skal være skalerbart og tilpassbart, og se rimelig unike ut på hver sin plattform. Det vil imidlertid gjøre jobben lettere for mange utviklere, som i teorien bare trenger å lage én versjon av en applikasjon, som enkelt kan brukes på både mobiler, PC-er, nettbrett og Microsofts spillkonsoll.

5. Stemmestyring

Både Apple og Google har hatt talestyring på mobilplattformene sine en god stund, og med Windows Phone 8.1 ble Microsoft med på leken. Taleassistenten Cortana fungerer på mange måter som Siri og Google Now, og ifølge nettstedet Neowin vil talestyringen bli implementert i Windows 9.

Ettersom Xbox One også kan bli talestyrt, er det ikke vanskelig å forestille seg. Ryktene sier imidlertid at Cortana vil ha enda dypere integrering i Windows 9 enn i Windows Phone og Xbox, selv om ingen har noen detaljer ennå.

6. Virtuelle skrivebord

Slik ser angivelig oversikten over de virtuelle skrivebordene ut i Windows 9.Foto: WinFuture

Du kjenner kanskje funksjonen fra en Linux-distro eller Mac OS X, men nå blir Microsoft med på moroa: Virtuelle skrivebord. Ryktene vil ha det til at du skal kunne fordele arbeidet ditt over flere virtuelle skrivebord, slik at det skal bli mindre rot på skjermen din.

Du kan se funksjonen i aksjon på Youtube-kanalen til WinFuture.

7. Nytt varslingssenter

Foto: WinFuture, Teknofil.no

Det var ikke lenge siden vi skrev om et nytt Windows 9-rykte som hadde med varslingene i Windows å gjøre. I Windows 8.1 introduserte Microsoft et varselsystem, men det var både rotete og litt forvirrende for nye brukere.

I Windows 9 sies det at Microsoft vil løse problemet ved å implementere et eget varslingssenter, som samler alt på ett sted.

8. Fjerner Charms

Joda, sveiping er fint med hånden, men irriterende å gjøre med en datamus.Foto: Microsoft

Helt siden Windows 8 har brukere klaget på at operativsystemet fokuserer for mye på bruk med hendene, i stedet for mus og tastatur. Blant de mer klønete funksjonene har vært «Charms»-menyen, som var fin å bruke med hendene, men veldig rotete med en datamus.

Ifølge ryktene vil Microsoft fjerne hele Charms-menyen i Windows 9.

9. Startmenyen kommer tilbake

Startmenyen er etter sigende på vei tilbake, med den kjente menyen fra Windows 7 til venstre og Metro-fliser til høyre.Foto: My Digital Life

Startmenyen vi sist så i Windows 7 vil trolig komme tilbake i Windows 9. Utseendet blir litt annerledes, men fungere på stort sett samme måte som tidligere. Ved å trykke på startknappen vil du få opp en liten meny med programmer, søkefelt og nyttige lenker, i stedet for å bli kastet inn i «metroskjermen» som ble introdusert i Windows 8.

Denne funksjonen vil egenhendig få mange til å oppgradere til Windows 9 så fort det blir tilgjengelig.

Ettersom Microsoft trolig vil vise frem Windows 9 allerede neste uke, vil det ikke være lenge før vi får bekreftet eller avkreftet alle punktene over.

Hvilken funksjon gleder du deg mest til? Diskuter gjerne i kommentarfeltet nedenfor.

Logoen til neste Windows kan allerede være avslørt:
Dette er trolig Windows 9-logoen »

(Kilder: WinFuture, Pocket-Lint, ZDnet, WZOR)

annonse