Til hovedinnhold

Første skoledag med egen mobil

Vi har senest i sommer røsket tak i debatten; hvor gamle bør barna være før de får mobiltelefon?  Medietilsynets Trygg bruk-prosjekt oppgir at barn i snitt får sin første mobil i 10-årsalderen (siden 2006), men hevder at foreldrene må selv ta stilling til når barnet er modent nok til å ta i bruk en mobiltelefon.

Nå har også mobiloperatørene NetCom og Chess kommet med sine respektive undersøkelser på dette tema.

NetCom: - En av tre
Til tross for at flertallet av befolkningen mener at barn bør være 10-11 år før de får mobil, er faktum at en tredjedel av skolebarn i alderen 6-8 år har med seg mobil på første skoledag. Dette kommer frem av NetComs undersøkelse.

- Mobilen hjelper barnefamilien med den daglige logistikken og er et viktig verktøy for å holde kontakt med barna etter skoleslutt. Foreldre må selv bestemme når de synes barna er gamle nok til å få mobil, men vårt råd er å sette klare retningslinjer for bruken – både når det gjelder økonomi og tilgang til tjenester. Veien til internett fra mobilen er kort, med alle de fordeler og utfordringer dette medfører, sier kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus i NetCom.

(Artikkelen fortsettes.)
 

Sperre for innhold
NetCom ser altså poenget med å sperre for innholdstjenester som er lett tilgjengelig via en mobiltelefon. Som foreldre bør dere ta kontakt med operatøren og sperre for slike mobiltjenester (ringetoner, wallpapers og annet tull), samt registrere barnet som en ”mindreårig bruker”. Det gjør saken lettere med tanke på refundering, dersom barnet skulle rote seg inn i et abonnement hos en ringetonepusher. NetCom råder dessuten foreldre til å velge kontrollabonnement hvor utgiftene er forutsigbare, og legge til tjenester som gjør det gratis å ringe innad i familien.

- Det er viktig å prate med barna om muligheter og utfordringer med mobilen før de slippes løs. Avtal gjerne hvilke nummer de får lov til å ringe, snakk om internett og hvor raskt informasjon sprer seg, og gjør barna bevisst på vern av egen person, avslutter Vederhus.

1 900 personer deltok i NetComs undersøkelse som ble foretatt av Norstat og analysert av Sentio.

Les også: Skolebarn sender sex-meldinger

Chess: - Gi barn under 12 år mobil
I en mindre undersøkelse fra Chess foretatt av Respons Analyse fremkommer det at flertallet av befolkningen er positive til at barn under 12 år får sin egen mobiltelefon.

- Det kan overraske at flertallet synes at det er greit at barn under 12 år får sin egen mobiltelefon. Man ville kanskje tro folk var mer konservative på det området, sier markedsdirektør Jarle Alvær i Chess.

- Mobilen er et av de viktigste verktøy for å ha kontakt med ungene. Dette er nok vel så viktig som advarselen om at små barn ikke har godt av nymotens teknologi, legger han til.

(Artikkelen fortsettes.)
 

Foreldre mest positive
14 prosent av deltakerne i Chess-undersøkelsen mener også at det er greit at barn i alderen 6-9 år har sin egen mobil, mens 13 prosent mener at man burde ha passert 13 år for å få sin første mobiltelefon. Undersøkelsen viser dessuten at dagens foreldre – i alderen 30-44 år – er mest positive til at barn bruker mobil, mens de under 30 år er mer skeptiske.
En konklusjon vi kan trekke fra dette er at foreldre først og fremst ser fordelen ved å ha barna tilgjengelig til enhver tid, mens unge voksne kanskje kjenner bedre til hvilke farer som er forbundet med mobiltelefoni i 2009. Når barneskolebarna møter opp til første skoledag er imidlertid en ting sikkert; mange av dem vil ha sin egen mobiltelefon i ranselen.
 
Les videre: Velg riktig mobil til poden

Mer om
annonse