Til hovedinnhold

De heteste mobiltipsene for sommerferien

Det er allerede juni, og hvis du ikke har booket utenlandsferien for sommeren 2009, er det på høy tid. Du tar selvsagt med din multifunksjonelle mobiltelefon på reisen – kanskje for å ta bilder med det absolutt godkjente mobilkameraet, kanskje for å kunne ringe- eller sende meldinger hjem til familie og venner, eller kanskje av helt andre grunner.

Men det er mye du bør huske på eller passe på når det gjelder å bruke mobilen i utlandet. Vi gir deg derfor fem tips du kan pakke med deg i kofferten.

1. Husk retningsnummer
Dersom du ikke har lagret mobilnumrene i adresseboka di med retningsnummer, kan det være en idé å gå kjapt igjennom lista og legge til +47 eller 0047 foran nummeret til de du tror du vil ringe eller sende melding til i Norge i løpet av ferien. Dersom du sender SMS fra utlandet uten retningsnummer til Norge, vil ikke meldingen nå fram.

En oversikt over retningsnumre til øvrige land, finner du på Gule Sider.

2. Velg riktig utenlandsk mobilnett
Din norske operatør har ulike avtaler med utenlandske operatører. Det vil si at du risikerer å betale mer for mobilbruken din i utlandet ved å velge feil mobilnett. Informasjon om hvilke samarbeidspartnere din operatør har i det landet du skal til, finner du på operatørens nettsider. Alternativt kan du ringe Kundeservice.

Mange mobiltelefoner har som standardinnstilling at mobilnett velges automatisk. I utlandet bør du imidlertid velge dette manuelt (ofte under >innstillinger >nettverk etc.), og da velge det mobilnettet som anbefales av din norske operatør.

3. Ta backup av alt uerstattelig innhold
Har du et godt mobilkamera og et minnekort med stor plass på mobilen din, har du sannsynligvis tatt- og lagret en rekke bilder som du ikke vil miste. Det samme kan gjelde for notater, kalenderoppføringer, eller SMS som for deg er uerstattelige. En adressebok er dessuten kjip å måtte fylle opp igjen på nytt.

Du bør derfor ta backup av alt innhold som du ønsker å spare på. Dette gjør du enten via mobilprodusentens backup-løsning, nedlastbare mobilapplikasjoner for backup, eller via din operatør dersom den tilbyr dette som en tilleggstjeneste.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

4. Begrens bruken av datatrafikk
Når du leser om mobilkunder som fortvilet får regninger på mangfoldige tusen kroner etter utenlandsferien, skyldes dette i de fleste tilfeller datatrafikk. Her gjelder ikke makspris per dag, som noen operatører opererer med i Norge, og prisen per megabyte ligger langt, langt, langt over det du er vandt til å betale her til lands.

Er du absolutt nødt til å sjekke de siste nyhetene eller Facebook-meldingene dine, bør du i så fall bruke WAP-sider. Slike sider genererer mindre datatrafikk enn vanlige nettsider.

5. Send SMS og MMS
I mange tilfeller kan det lønne seg å sende en tekstmelding i stedet for å ringe. Dette gjelder først og fremst hvis du befinner deg i land som ligger utenfor Europa, men har du bare en kort beskjed er SMS ideelt. Det kan også være rimeligere å sende en bildemelding – MMS – i stedet for et tradisjonelt postkort.

Prisen per tekstmelding er høyere enn i det du er vandt med i Norge, men er som oftest ikke avskrekkende. Dessuten er det lettere å beregne kostnadene når du vet hvor mye det koster å sende SMS og MMS i det aktuelle landet (sjekk nettsidene til din operatør, eller ring Kundeservice).

Mer om
annonse