Til hovedinnhold

Nå skrur VLC på turboen

Vi er ganske så glade i den frie mediespilleren VLC, og som så mange andre er vi i tillegg begeistret for HD-film. Men som du sikkert vet er det ikke bare programvare som kreves ved avspilling av høydefinert video - datamaskinen må også ha en kjapp prosessor for å kunne spille av materialet uten å hakke. For de som sitter på eldre og/eller svak maskinvare, betyr det at en god HD-opplevelse på PC-en lar vente på seg.
Les også: 7 viktige videoavspillere
Heldigvis er det en vei rundt dette med en rask hovedprosessor (CPU). Alle PC-er er jo også utstyrt med en grafikkprosessor eller GPU, som i hovedsak på grunn av spillindustrien stadig blir har blitt kjappere og mer kompleks. Faktisk er det nå slik at en GPU kan gjøre spesielle oppgaver langt raskere og mer effektivt enn hovedprosessoren.
Av flere nyheter i den kommende VLC 1.1.0 er det nok nettopp dette at grafikkprosessoren kan avlaste CPU-en som er den største. I første omgang er det snakk om H.264-kodeken som skal få denne hjelpen, og da for Windows 7, Vista og Linux-plattformene. H.264 brukes blant annet til Blu-ray-filmer, HD-video over nett, videoer fra iTunes og YouTube.


En annen spennende nyhet er at brukere vil kunne lage sine egne plug-ins i VLC 1.1.0.
Den nye VLC-en er ikke ferdig, men dersom du er utålmodig er det mulig å teste den allerede nå i (ganske så uferdige) pre-versjoner. For Linux og Windows får du pre2 her, mens det for Mac i skrivende stund kun finnes en pre1-versjon. Merk for øvrig at Mac-versjonen enn så lenge ikke får drahjelp fra grafikkortet.
Kilde: The H Open Source

Les også
10 fine triks i VLC
Les også
Nå blir nettopplevelsen bedre
Les også
Nye VLC nesten klar
annonse