Tek.no

Nyhet

Dette forhenget absorberer lyd

9 Mai 2011 07:00

Vanligvis benytter man forheng til å skjerme for lys eller for å hindre innsyn, men nå har sveitsiske forskere kommet med et forheng som også er en kløpper på å absorbere lyd. Lydabsorberende forheng er forsåvidt ikke noe nytt, men denne gangen er det snakk om et som er både lett og gjennomsiktig.

Forhenget er et samarbeid mellom den sveitsiske forskningsinstitusjonen Empa, tekstildesigner Annette Douglas og tekstilprodusent Weisbrod-Zurrer.

Fem ganger så mye absorbering

– Akustikere blir temmelig overrasket når de ser målingene vi får med det nye forhenget, sier Kurt Eggenschwiler, leder for Empas støykontrollenhet. – Den tyngre lydabsorberingens koeffisient er mellom 0,5 og 0,6. De nye tekstilene "demper" med andre ord fem ganger så mye lyd som ved vanlige forheng, avslutter han.

Annette Douglas fikk ideen til det lydabsorberende materialet etter å ha vunnet en pris for tekstildesign med sitt arbeid for akustiske vegger i kontorer med åpen løsning i 2005. Hun tok med seg ideen til Empa-akustikere som utviklet matematiske modeller for et slikt stoff.

Weisbrod-Zurrer ble deretter bragt på banen for å produsere ulike tester som skulle brukes til å optimalisere stoffet med tanke på akustiske egenskaper. Douglas brukte så disse funnene til å forbedre teknikkene, før Weisbrod-Zurrer til slutt ferdigstilte produktet slik det fremstår i dag.

Slipp støy på jobben

Forheng som blir lagd av dette materialet gjør det mulig for naturlig lys å skinne gjennom, men tar også vare på privatlivet. Bruksområdet er hovedsaklig rettet mot kontorer, restauranter, lobbyer på hoteller, seminarrom og auditorier.

Materialet skal snart slippes på markedet og det skal være "enorm" interesse, ifølge Eggenschwiler.

(Kilder: Gizmag, Gizmodo)

Les også
Fra kassett til MP3
Les også
Bang & Olufsen med 16 høyttalere i ny BMW
Les også
Ta opp lyden med Olympus LS-7
Les også
Hva er galt med audiobransjen?
annonse

Les også