Til hovedinnhold

Større brillefrie 3D-TV-er

Brillefrie 3D-TV-er er ikke lenger noen nyhet, og har nylig blitt lansert for kommersiell bruk i Japan. Toshiba er en av de fremste produsentene innen dette området og annonserer at de nå vil gi ut denne type TV-er internasjonalt, først og fremst i Nord-Amerika, Kina og Europa.

Det som er spennende med denne uttalelsen er at det ikke skal dreie seg om de temmelig små TV-ene på 12 og 20 tommer vi allerede har sett, men TV-er på over 40 og 50 tommer. TV-ene vil dermed bli mer passende for stuer, men problemer som innsynsvinkel og liknende vil fremdeles være en utfordring.

Oppløsning i 4K

Teknologien i TV-ene benytter seg av et linseformet system med piksler som blir dirigert separat for høyre og venstre øye, noe som fjerner behovet for 3D-briller. Toshibas Integral Imaging-teknologi skal gjøre innsynsvinkelen bredere, og man skal kunne røre på hodet uten at det skal gå ut over opplevelsen av 3D.

Om dette stemmer gjenstår bare å se, men vi ser uansett en gradvis fremgang på denne type teknologi. Toshiba fokuserer også på sin CEVO-teknologi (Cell Evolution), som blant annet skal konvertere 2D-bilder til 3D. Denne teknologien vil bli tilgjengelig i både vanlige og brillefrie 3D-TV-er.

På CES 2011 har Toshiba i tillegg vist frem prototyper på 56 og 65 tommer LCD-TV-er som kan vise i en oppløsning på opptil 4K i 2D-modus. Dette skal visstnok gjelde alle de kommende brillefrie 3D-TV-ene fra Toshiba.

Priser har ennå ikke blitt avdekket, men med tanke på at de små utgavene av brillefrie 3D-TV-er på 12 og 20 tommer koster minst 8500 og 17 000 norske kroner, er det ikke vanskelig å tenke seg skyhøye priser på de kommende større variantene. Lanseringsdato er ventet å være tidligst i starten av 2012.

(Kilder: Crunchgear, Electronic House, Engadget (1), Engadget (2), Techradar, TFTS)

annonse