Nyhet

Disse gutta sikrer mobildekningen

Bjørn Amundsen er ute og tester dekning.

Over en liten periode i året er hotellene og parkeringsplassene i Geilo-området fulle av langrennsfantaster. Årets siste skirenn, før snøsmeltingen gjør at langrennssporten bare er mulig å utøve på rulleski, har hele 12 220 deltakere. Amobil er på plass dagen før rennet, men ikke for å gå på ski.

I forbindelse med Skarverennet setter nemlig Telenor opp midlertidig mobildekning i store deler av nasjonalparken Hallingskarvet. Amobil er med Telenors dekningssjef, Bjørn Amundsen, for å se nærmere på hvordan man gir mobildekning over en 38 kilometers lang skiløype.

Sponsoravtale

Skarverennet foregår i en nasjonalpark, og det er både kostbart og vanskelig å bygge varig dekning. I stedet setter Telenor opp midlertidig dekning som drives av bensindrevne strømaggregater.

Dekningen opprettes i all hovedsak i områder der det ikke er veldig mange tilskuere. Tanken er å gjøre det enklere for arrangørene å forberede arrangementet, og å gjøre arrangementet tryggere for deltakerne.

– Vanlig radiokommunikasjon er vanskelig å basere seg på, fordi høydeforskjeller gjør at det fins mange dødpunkter, og derfor er det greieste å sette repeatere på strategiske toppunkter i området, forklarer Amundsen.

Telenor har bygget midlertidig dekning for Skarverennet siden 90-tallet, og i år estimeres prosjektet å koste mellom 300 og 400 000 kroner.

Ikke et av de vanlige prosjektene

Telenor har som en del av sin markedsstrategi å sponse utvalgte arrangementer, som i tillegg Skarverennet inkluderer idrettsarrangementer som Norway Cup, urfolkfestivalen Riddu Riddu i Kåfjord og Tromsø Internasjonale Filmfestival.

Imidlertid er Skarverennet det eneste arrangementet der selskapet sponser et arrangement med mobildekning ved å sette opp en utstyr som deretter skal tas ned igjen.

– Kapasiteten ved Ustaoset der folkehavet befinner seg er en fast installasjon, og inngår ikke i sponsoravtalen, forklarer Amundsen.

Repeateren monteres på en høyde med god utsikt over det nye dekningsområdet.
Montør Fadnes i Eltel og dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor.

Fem repeatere

I år satte Telenor opp fem repeatere på høye punkter i området. Hver av disse består av en mottaker som peker mot en GSM-antenne i området for å motta signaler og en sender som peker mot området der Skarverennet foregår. Senderen og mottakeren på hvert punkt er forbundet med en kabel.

– Det holder til å dekke omtrent 95 prosent av løypa, sier Amundsen.

De fem punktene drives av hvert sitt bensindrevne strømaggregat, som forsyner strøm i ett døgn på hver 20-literstank. Basestasjonene er påslått fra onsdag før rennet til lørdag etter arrangementets slutt, noe som betyr at aggregatene totalt må mates med rundt 400 liter bensin.

Her nede var det et plutselig behov for hjertestarter. Mobildekningen reddet liv, ifølge montøren.
Her starter montøren aggregatet som på en tjueliterstank kan drive en repeater i et døgn.

Montør Fadnes fra Eltel har montert repeatere i forkant av Skarverennet siden sponsoravtalens begynnelse. Han forklarer at mobildekningen faktisk har reddet liv.

– Der nede i dalen (se bilde) var det akutt behov for en hjertestarter et år, og det er takket være mobildekningen at man klarte å få den på plass i tide til å redde vedkommenes liv, forteller Fadnes.

Også NetComs dekningssjef forteller at de bruker mobile basestasjoner eller repeatere i tilfeller der det trengs ekstra dekning eller kapasitet. (Foto: NetCom)

Ikke uvanlig

Å dekke nye områder eller å utvide kapasiteten i korte perioder er ikke uvanlig hos konkurrenten NetCom heller. Dekningsdirektør i NetCom, Tommy Johansen, sier at de også har pleid å bruke repeatere eller flyttbare basestasjoner i mange sammenhenger.

– Under ski-VM økte vi for eksempel kapasiteten enormt både i Holmenkollen og i Oslo sentrum. Under skogbrannen for noen år siden i Agder satte vi også opp basestasjoner, forklarer Johansen.

I tillegg forklarer han at det er vanlig å sette opp mobile basestasjoner for kunder som trenger det.

– For eksempel har vi satt opp basestasjoner for Skanska når de skal bygge veier der det ikke tidligere har vært dekning, i forbindelse med at dekning skal bygges senere, sier Johansen.

NetCom merker Skarverennet

Også NetCom-kunder er på plass i Skarverennet. Johansen kan informere om at det ble lastet over 100 GB med data ved Ustaoset der folkehavet befinner seg, og svært mye taletrafikk.

– Mobilnettet gir både 2G og 3G og er meget godt dimensjonert. Vi har tatt høyde for Skarverennet, og kundene våre skal ikke ha opplevd større problemer med nettet vårt på i det området på lørdag, skryter Johansen.

Dekningssjefen går selv Skarverennet for å teste dekningen. (Foto: Bjørn Amundsen)

Både NetCom og Telenor har egne kapasitetsgrupper som beregner hvor det trengs kapasitet ved å kartlegge hendelser og gjøre målinger. Disse vurderer hvert tilfelle, og spesielt konserter begynner å bli utfordrende.

– Stadig flere laster opp videoer under konserten, og det er en utfordring hva gjelder kapasitet, forteller Bjørn Amundsen.

Testet dekningen ved å gå Skareverennet

Bjørn Amundsen gikk selv Skarverennet til slutt for å teste ut dekningen, og brukte derfor totalt fem og en halv time.

– Ikke rart jeg er sliten i forhold til de som bare brukte to timer, ler Amundsen.

Les også
– Selger mobiler med dårlig signal
Les også
Dette kan være en mobilmast
Les også
Telenor dropper mobildekning på bygda
Les også
Ikke tabu å ta med mobilen på do
Les også
– Snart slutt på billige mobiltelefoner
Les også
Nå er det slutt på iPhone-overvåkning
Les også
Nå kan du ikke lenger ringe gratis
Les også
Telenor mistet 18 000 mobilkunder
Les også
Hipp hurra for mai-mobilene
Les også
Slik surfer du billigst i påsken
Les også
Disse mobilene stråler mest
Les også
De heftigste supermobilene
Les også
Parrot AR Drone
annonse